Co vidět na letní noční obloze?

  • 05.07.2023

Hvězdy fascinují lidstvo od nepaměti, a jen těžko bychom hledali někoho, kdo při pohledu na hvězdné nebe nezatoužil poznat tajemství nekonečného vesmíru. Pokud i vy rádi obracíte zrak ke hvězdám, nenechte si ujít hvězdná představení, která si pro vás letní nebe přichystalo. Vesmírné divadlo má na svém programu např. svítící oblaka, Mléčnou dráhu, Perseidy, a dokonce dva superúplňky! Zapište si do kalendáře ty nejzajímavější hvězdné události letošního léta.

 

Svítící oblaka

Pozoruhodných svítících oblak, protkaných zářivými nitkami či pavučinkami v barvách od stříbrné, zlaté, modré, fialové až po purpurovou, už jste si možná všimli. Jde o svítící oblaka, odborně tzv. noctilucenty, která jsou tvořena krystalky zmrzlé vody. Jsou viditelné pouze za svítání či při soumraku, výhradně v letním období. Ke vzniku svítících oblak dochází tak, že oblaka vyskytující se ve výšce kolem 80 kilometrů, jsou zespodu osvětlována sluncem, zatímco nižší vrstvy atmosféry jsou ve stínu. Jednu z nejkrásnějších nebeských událostí letošního léta, svítící oblaka, uvidíte nejlépe mezi 22 a 24 hodinou a 2 a 4 hodinou ranní, a to až do poloviny července.

 

Svítící oblaka
Svítící oblaka

 

 

Mléčná dráha a Letní trojúhelník

Věděli jste, že Mléčnou dráhu tvoří až 400 miliard hvězd a 100 miliard planet? Mléčná dráha je na obloze nejviditelnější vždy v polovině měsíce, kdy je Měsíc v novu. Letní Mléčná dráha je výraznější, a proto je mnohem lépe vidět než ta zimní. Pro pozorovatele je viditelná jako stříbřitý pás mlhoviny tvořený světlem miliard hvězd. Jeden z nejpozoruhodnějších nebeských úkazů bude velmi dobře viditelný v druhé polovině července. Pokud nebudete moci Mléčnou dráhu pomůže vám nepřehlédnutelný Letní trojúhelník. Nejde o souhvězdí, ale o velmi výraznou skupinu bílých hvězd, přes kterou Mléčná dráha prochází.

 

Mléčná dráha
Mléčná dráha

 

 

Padá hvězda! Něco si přej!

Chcete vidět padat hvězdu? Tak si počkejte na meteorický roj Perseid nebo chcete-li slzy svatého Vavřince. Nejen, že jde o neobyčejnou podívanou, ale kdo vidí padat hvězdu, splní se mu prý přání! Meteorické roje Perseid jsou aktivní od 17. července do 24. srpna 2023, nejvíce jich uvidíte mezi 10. až 15. srpnem, s maximem 13.8. 2023. V tento den můžete vidět až neuvěřitelných 100 padajících hvězd za hodinu! A odkud pochází spojení se svatým Vavřincem? Vavřinec byl chudý správce chrámového pokladu v Římské říši. Během pronásledování křesťanů neuposlechl rozkaz římského císaře vydat církevní poklad a rozdal jej chudým. Za tento čin byl 10. srpna 258 umučen. Lidé si všimli, že kolem tohoto data z nebe padají hvězdy, které přirovnávaly k slzám onoho šlechetného a statečného člověka. Padající hvězdy jsou ve skutečnosti meteory, světelné záblesky, způsobené zrnky prachu komety.  Perseidy jsou viditelné pouhým okem, velmi jasně na místech bez světelného znečištění.

 

Perseidy
Perseidy

 

 

Největší letošní superúplněk

Ty, které díky úplňku trápí nespavost, bohužel nepotěšíme. Během letních prázdnin se na obloze objeví hned dva superúplňky. S prvním se setkáme v úterý 1. srpna 2023, kdy se Měsíc vyhoupne nad jižní obzor kolem 21:30 hodiny, druhý superúplněk, označovaný jako modrý, se objeví ve středu 30. srpna 2023. Modrou barvu úplňku ale nečekejte, modrý je označován proto, že se jedná o druhý superúplněk v měsíci. Jde o úkaz, ke kterému dochází velmi zřídka. Označení „modrý“ je tak odvozen od anglického úsloví „once in a blue moon“, což bychom do češtiny mohli přeložit jako „jednou za uherský rok“. Vyšší svit, který je pro úplněk typický, může podle vědců snižovat produkci spánkového hormonu melatoninu. Úplněk tak může u více senzitivních jedinců vzbuzovat obtíže se spánkem, protože hladina melatoninu je nižší, a spánek může být o úplňku kratší a méně kvalitní. Pokud hledáte způsob, jak spát lépe, a to nejen během úplňku, vyzkoušejte Lunestil!

 

Superúplněk
Superúplněk

 

 

Aplikace na pozorování hvězd

Pozorovat hvězdy můžete velmi snadno, a to i přesto, že vám běžně dělá problém najít i Velký vůz. Zkuste některou z mobilních aplikací, které vám pomohou identifikovat nejen hvězdy a konstelace, ale také satelity a další nebeské objekty. Některé z těchto aplikací na pozorování hvězd jsou zcela zdarma, jiné nabízí zpoplatněnou rozšířenou verzi, která poskytuje svým uživatelům další detailní informace nejen o planetách a souhvězdích, ale také předpovědi počasí, tlaku atp. Pokud při pohledu na hvězdné nebe okamžitě nic neuvidíte, buďte trpěliví a vyčkejte. Krásou hvězdné oblohy se budete moci nechat unášet za cca 15 minut, protože přibližně tak dlouho trvá lidskému oku, než si na tmu přivykne.

 

Pro spánek Vašich snů je tu Lunestil®!

Lunestil® je prémiový doplněk stravy ve formě unikátních duokapslí s inovativním mechanismem účinku pro zdravý a kvalitní spánek. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Objevte Lunestil® a spánek vašich snů. Podle vědců za nespavost během úplňku může být zodpovědná zvýšená intenzita měsíčního svitu, který je oproti jiným nocím výraznější. Světlo, a to nejen měsíční, ale i tzv. modré světlo z telefonů a jiných chytrých zařízení, může snižovat produkci spánkového hormonu melatoninu. Hladina melatoninu se zvyšuje večer a signalizuje organismu, že nastal čas na spánek. Úplněk tak může u více senzitivních jedinců vzbuzovat obtíže se spánkem, protože hladina melatoninu je nižší, a spánek může být o úplňku kratší a méně kvalitní.  

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

Tento přípravek mi pomohl k lepšímu spánku. Opravdu velmi oceňuji rychlý nástup klidu a potřeby jít spát. Spala jsem celou noc, což se mi poslední dobou téměř nestalo. Kapsle jsou velikostí v pořádku, hezky barevně provedené, což zaujme hned. Chvíli po spolknutí jsem v ústech měla pocit, jako kdybych snědla kousek levandule. Ráda DOPORUČÍM dál. Káťa

„Lunestil mě docela překvapil. Duo kapsle s prodlouženým uvolňováním se mi polykaly normálně, i když jsou větší. Je třeba si je vzít s předstihem, ne až před spaním, aby se začaly bylinky uvolňovat. Že by byly silné uspávadlo, to jsem ani nečekala. Ale hodí člověka do pohody, díky které pak usne. Za mě dobrý a doporučuju.“ Lenka

„Lunestil, přírodní složení, výrobek bez lékařského předpisu, volně prodejný v každé dobré lékárně. Tento přírodní přípravek na lepší usínání je rychle účinný, a to při použití pouze 1 kapsle. Účinek je pozvolný. Jedná se o duální kapsle a účinek je opravdu úžasný. Za mne mohu doporučit všem. Lepší se zaspává, a o to líp se stává. Tento výrobek budu kupovat i nadále." Petr

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

Autor: Denisa Salvová

Zdroj: www.hvezdarna.cz

Photo: Pixabay.com, Unsplash.com