Spánková paralýza aneb uvězněni ve vlastním těle

  • 06.03.2024

Pokud jste někdy zažili spánkovou paralýzu, půjde o zážitek, který si už nikdy nebudete chtít zopakovat. Během spánkové paralýzy není člověk schopen pohybu, nefungují mu hlasivky, a to navíc za doprovodu strašidelných halucinací. Spánková paralýza je děsivou zkušeností, která zcela logicky vede k otázce, jak snížit riziko toho, že ji prožijete.   

 

Co je spánková paralýza

Spánková paralýza je stav na hranici spánku a bdění. Ačkoliv si mozek během spánkové paralýzy částečně uvědomuje realitu, nedokáže ji odlišit od snů. Pro spánkovou paralýzu je typická nejen dočasná neschopnost ovládat svaly včetně hlasivek, ale také hrůzné zvukové a obrazové halucinace, jímž mohou dominovat děsivá monstra. Spánková paralýza, i když může trvat jen několik sekund až minut, patří mezi nejhorší zážitky, se kterými se člověk může během spánku setkat. Spánková paralýza se obvykle objevuje během REM fáze spánku, tedy ve fázi snění. Aby během fáze snění nedošlo k pohybové aktivitě a případnému zranění, je naše kosterní svalstvo v REM fázi dočasně utlumeno. Dojde-li však ve fázi REM k probuzení, může se objevit právě spánková paralýza. Odborníci stav spánkové paralýzy vysvětlují asynchronicitou (opožděním) funkcí části mozku známé pod pojmem Varolův most zodpovědné za paralýzu kosterního svalstva během REM fáze spánku.

 

Příčiny spánkové paralýzy

Opakovaná zkušenost se spánkovou paralýzu je důvodem návštěvy lékaře, který může doporučit vyšetření ve spánkové laboratoři. Přesná příčina spánkové paralýzy nebyla dosud odhalena, nicméně existuje řada faktorů, které mohou přispívat k jejími vzniku. Jde především o dlouhodobý spánkový deficit, nespavost a další poruchy spánku, špatnou spánkovou hygienu a určitou roli hrají také genetické predispozice. Spánkovou paralýzou mohou trpět ve zvýšené míře také ti, kteří jsou vystaveni chronickému stresu, usínají v poloze na zádech, mají zkušenost s lucidním sněním, spí na vysokých polštářích a trpí nedostatkem spánku. A co vy, patříte mezi ohrožené?

 

 

 

Podpořte zdravý a kvalitní spánek

Zatímco některé faktory spojené s vyšším rizikem vzniku spánkové paralýzy neovlivníme, některé naštěstí ovlivnit lze. Pokud se spánková paralýza objevila pouze jednou, není nutné ji okamžitě řešit s lékařem, protože často stačí úprava životního stylu s důrazem na pravidelný a dostatečně dlouhý spánek. Bez ohledu na to, zda trpíte spánkovou paralýzou, či nikoliv, je důležité spát denně 6 až 8 hodin. V případě, že vás trápí příliš dlouhá doba usínání, časté noční probouzení a nekvalitní spánek, je vhodné podpořit spánek za pomoci aktivních látek přírodního původu. Hledáte-li prémiový doplněk stravy na podporu spánku, vsaďte na Lunestil. Inovativní duokapsle Lunestil založené na technologii zpožděného uvolňování podpoří zdravý a kvalitní spánek, a vy tak můžete dříve usínat a spát kvalitněji.

 

Lunestil® jsou inovativní duokapsle s jedinečným mechanismem účinku využívají síly jedné z nejoblíbenějších a nejznámějších bylin, která je s podporou spánku spojována, a sice levandule lékařské, která přispívá nejen ke kvalitnímu a zdravému nočnímu spánku, ale také k relaxaci. Levanduli lékařskou doplňuje mučenka pletní, která se společně s vitaminem B6 uvolňuje do organismu až poté, co usnete.  Svěží ráno podpoří vitamin B6, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Váš spánek snů a svěží ráno, to je Lunestil®!

 

Lunestil®, prémiový doplněk stravy pro kvalitní spánek a svěží ranní probuzení, je skvělou volbou nejen pro ty, kteří trpí nespavostí, ale také pro ty, kteří chtějí změnit kvalitu svého spánku a opravdu dobře spát.

 

Lunestil® je doplněk stravy. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

„Lunestil mě velmi zaujal svým přírodním složením, již jsem vyzkoušela podobné produkty, po kterých se sice dobře spalo, ale i tak jsem se budila. Po užití Lunestilu jsem velmi brzo usnula, a téměř vymizelo moje několikanásobné noční buzení a když už jsem se vzbudila, tak jsem zase rychle usnula. Ráno jsem se cítila odpočinutější. Určitě u něj zůstanu i nadále." Blanka

 

„Lunestil mě docela překvapil. Duo kapsle s prodlouženým uvolňováním se mi polykaly normálně, i když jsou větší. Je třeba si je vzít s předstihem, ne až před spaním, aby se začaly bylinky uvolňovat. Že by byly silné uspávadlo, to jsem ani nečekala. Ale hodí člověka do pohody, díky které pak usne. Za mě dobrý a doporučuju.“ Lenka

 

"Nevěřila jsem tomu, ale tento doplněk stravy mě příjemně překvapil. Nejenom, že kapsle samy o sobě už dobře vypadají, ale mají i skvělé účinky a přírodní složení. Po užití kapsle Lunestil jsem měla klidný spánek, cítím se odpočatá a v psychické pohodě. Hlavně po probuzení jsem plná energie, což byl můj největší kámen úrazu. I přítel, který měl problém se spánkem, si kapsle chválí." Ilona  

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme. 

 

Zdroje: healthline.com

Autor: Mgr. Denisa Salvová