Změna času a možná zdravotní rizika

  • 14.03.2023

Ačkoliv řada odborníků uvádí, že změna času představuje pro lidský organismus zátěž, přesunu hodinových ručiček o hodinu vpřed se letos opět nevyhneme. Změna času, zejména přechod na letní čas, negativně dopadá zejména na spánek, nicméně obtíže můžeme zaznamenat i v oblasti fyzického a psychického zdraví. S jakými dalšími negativy tato, pro mnohé nepříjemná změna, může souviset?

 

Proč se mění čas?

Otázka, kterou si někdy položil každý. Původně byla změna času zavedena jako snaha o úsporu elektrické energie. Po přechodu na letní čas se tak výrazně snížila potřeba svícení, protože se déle stmívalo. Změna času ale není zavedena po celém světe. Typická je jen pro země mírného pásu, protože v tropickém pásu by se přechod nijak neprojevil. To samé platí i pro země nacházející se v polárních oblastech. V České republice dochází ke změně času ze zimního na letní vždy poslední neděli v březnu a poslední neděli v říjnu se čas vrací zpět na zimní. I když každoročně v médiích vystoupí řada těch, kteří proti změně času protestují, v roce 2021 schválila vláda ČR nařízení, díky kterému se v dalších pěti letech změně času nevyhneme.

 

Nejrizikovější je vždy pondělní ráno

Pondělní ráno, bezprostředně po změně času, bývá nejrizikovějším dnem, a to nejen z hlediska zdraví, ale také bezpečnosti. Senioři, osoby s onemocněním srdce, s cukrovkou, nebo osoby s nadváhou a obezitou, mohou na změnu času reagovat citlivěji, a být tak vystaveni vyššímu riziku zánětlivých reakcí přispívajícím k infarktům a cévním mozkovým příhodám. Spánkový deficit, který je s pondělním ránem spojený, může přispět také k vyššímu počtu dopravních nehod v důsledku únavy a mikrospánku. Podle lékařů může mít změna času vliv také na imunitní sytém, což se může v krátkodobém horizontu projevovat jako vyšší náchylnost k infekcím, zejména k těm respiračním. Během adaptace na změnu času se může objevit i zvýšená únava, snížená výkonnost, podrážděnost, poruchy paměti a pozornosti, poruchy spánku a deprese.

 

Změna času a vnitřní biologické hodiny

Podle mnoha výzkumů má letní čas pozitivní vliv na psychiku člověka, bohužel samotná změna se na celkovém zdraví odráží spíše negativně. I když se obtíže nejvíce projevují u senzitivních lidí a seniorů, menší či větší změny na svém zdravotním stavu můžeme pozorovat téměř všichni, protože jde o významný zásah do cirkadiánních rytmů člověka. Zatímco však někdo přechod ze zimního času na letní na sobě téměř nezaznamená, jinému může trvat až několik týdnů, než se jeho organismus na „jiný čas“ adaptuje. Cirkadiánní rytmy jsou jakési vnitřní biologické hodiny, které nám dávají signál, kdy je čas jít spát a kdy vstávat, a změna času je tak může „rozhodit“. Není proto divu, že především přechod ze zimního na letní čas může spousta lidí vnímat jako negativní zásah do organismu.

 

Nejčastější problém? Nespavost!

Oblastí, ve které se změna času nejvýrazněji projevuje, je spánek. Při přechodu na zimní čas se ručička hodin posouvá o hodinu zpět a spíme o hodinu déle, při přechodu na jarní čas je třeba si o hodinu přivstat, a tak je na jaře náš spánek podstatně kratší, což samozřejmě lidé snáší mnohem hůře. K synchronizaci biorytmu můžeme přispět tím, že několik dnů před změnou času budeme chodit spát cca o 20 až 30 minut dříve. Jakmile se čas změní, organismus nebude pociťovat tak velký spánkový deficit, a se změnou se lépe vyrovná.

 

Jak mít zdravý a kvalitní spánek?

Nejen v období, kdy nastává změna času, ale kdykoliv v případě obtíží se spánkem je vhodné podpořit spánek prostřednictvím látek přírodního původu. Především při krátkodobé nespavosti není nutná okamžitá návštěva lékaře. Vhodným řešením může být Lunestil. Inovativní duokapsle s unikátním mechanismem zpožděného uvolňování, které podpoří kvalitní spánek a svěží ráno, a to bez pocitů ospalosti a malátnosti. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Objevte Lunestil® a spánek vašich snů! 

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

"Lunestil mi umožňuje lépe spát. Cítím se ráno svěží a odpočatější. Dlouhodobě jsem trpěla únavou a nekvalitním spánkem. To se odráželo i na fungování v běžném životě, kdy jsem byla pořád vyčerpaná." Tereza 

"Dlouhodobě se v noci budím a spánek není kvalitní. Ráno jsem byla unavená a celodenně pak ospalá. Vyzkoušela jsem několik dnů (večer před spaním) kapsle Lunestil a od druhé noci spím dobře a celou noc. Dost mě to překvapilo, protože složení je jen z výtažků bylin. A možná právě proto, že složení je čistě přírodní, jsou kapsle tak účinné. Doporučuji vyzkoušet." Renáta 

"Lunestil mě velice překvapil. Má velice unikátní vzhled, který zaujme na první pohled. Lunestil na mě účinkoval prakticky okamžitě po prvním podání, po dlouhé době jsem se pořádně vyspal a přes noc jsem se probouzel jen minimálně. Celkově hodnotím účinky pozitivně. " Michal 

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

Lunestil můžete vyhrát také na: 

 

 

Zdroj:

https://www.kardiochirurgie.cz/novinky/zmena-casu-opravdu-pusobi-negativne-na-zdravi-667