Časté noční probouzení

  • 19.09.2023

Uléháte s obavami, že se v noci budete opakovaně probouzet, a strávíte tak několik desítek minut, dost možná i hodin, čekáním na to, až opět usnete? Časté noční probouzení a neschopnost znovu rychle usnout trápí čím dál více lidí. Zatímco odborníci na spánek vidí za častým nočním probouzením především stres a nedodržování pravidel spánkové hygieny, pohled tradiční čínské medicíny je poněkud odlišný. Jaké jsou možné příčiny nočního probouzení? Čtěte, protože naše informace vám mohou pomoci lépe spát.

 

 

Víte, ve které fázi spánku se probouzíte?

Velmi krátké noční probouzení s následným okamžitým usnutím, je poměrně běžnou záležitostí. Příčinou může být přechod z jedné spánkové fáze do druhé. Spánek se skládá ze 4 fází, které jsou označovány jako spánkový cyklus. Za normálních okolností během jedné noci absolvujeme 4 až 5 spánkových cyklů. Po každém cyklu se můžeme probudit a opět usnout, na což si většinou nepamatujeme. K tomuto krátkému nočnímu probouzení může docházet především ve fázi lehkého spánku, kdy spánek není ještě dostatečně hluboký. Ve fázi hlubokého spánku se probouzíme méně často. Dojde-li však k probuzení v hluboké fázi spánku, opětovné usnutí může být problém. Často jsme zmatení, rozrušení a dezorientovaní, a proto trvá nějakou dobu, než opět usneme. Příčinou probouzení ve fázi hlubokého spánku mohou být noční můry a zlé sny. Tímto typem probouzení mohou také častěji trpět ti, kteří během spánku nedosahují fáze nejhlubšího a hlubokého spánku.

 

 

Chybí vám fáze hlubokého spánku?

Spánek se skládá ze 4 fází: usínání, lehký spánek, hluboký spánek a nejhlubší spánek. Absence, či nedostatečná délka třetí a čtvrté fáze spánku, může být způsobena stresem, úzkostnými a depresivními stavy, které mohou hlubokou a nejhlubší fázi spánku zkracovat. A právě hluboký spánek je pro celkovou regeneraci organismu nejdůležitější. Nedostává-li se nám hlubokého spánku, můžeme se ráno cítit unavení a nevyspalí. Pro pocit svěžího ranního probuzení by se měl člověk budit ve fázi lehkého spánku. Jak to však zařídit? Podle odborníků je řešením dodržování pravidelného spánkového režimu, podle kterého organismus sám pozná, kdy je čas vstát. Ukazatelem je cirkadiánní rytmus, který sám vyhodnotí optimální dobu vstávání. Podaří-li se nám mít dostatek hlubokého spánku, tedy spánku během třetí a čtvrté fáze, ráno se budíme čilí a odpočatí.

 

 

Jak podpořit fázi hlubokého spánku a zmírnit časté noční probouzení?

Pro zdravý a kvalitní spánek je zásadní dodržovat pravidla spánkové hygieny. Důležité je omezit všechny faktory, díky kterým k nejhlubšímu a hlubokému spánku nedochází. Vzhledem k tomu, že mezi časté rušivé vlivy patří stres, je důležité snažit se zmírnit jeho vliv nejen před ulehnutím, ale i v každodenním životě. Možná namítnete, že ne vždy je snadné stres z našich životů zcela odstranit, což je samozřejmě pravda. V takovém případě je vhodné naučit se se stresem pracovat. Stres lze totiž efektivně zmírnit mnoha způsoby. V posledních letech je velmi oblíbená meditace, relaxační techniky, ale také doplňky stravy s obsahem aktivních látek přírodního původů, které mohou zmírnit projevy nadměrného stresu, a tím tak podpořit zdravý a kvalitní spánek a omezit časté noční probouzení.

 

 

 

Podle tradiční čínské medicíny je důležitý čas probouzení

Pokud vás zajímají alternativní směry podpory zdraví, možná vás bude inspirovat tradiční čínská medicína, která dává do souvislostí čas probouzení a konkrétní tělesný orgán, který nás může prostřednictvím probouzení informovat o našem psychickém a fyzickém zdraví.

  • Trápí vás noční probouzení mezi jedenáctou a jednou hodinou ranní? Podle tradiční čínské medicíny se může ozývat žlučník, který je v té době nejaktivnější, a s ním spojené emoce. Psychická nepohoda se může projevovat mimo jiné také nespecifickými bolestmi v oblasti žlučníku. Probouzením v tuto konkrétní dobu nám tak organismus může dávat najevo, že je potřeba zmírnit stres, podpořit své duševní zdraví a žít v harmonii těla i duše.
  • Probouzíte se mezi jednou a třetí ráno? Příčinou mohou být emoce jako zlost, vztek a hněv, které se podle tradiční čínské medicíny ukládají v játrech. Řešením může být odstranění těchto negativních emocí.
  • Úzkosti a deprese se mohou projevovat probouzením mezi třetí a pátou hodinou ranní, což je doba, kdy jsou podle tradiční čínské medicíny nejaktivnějším orgánem v těle plíce. Zaměřte se proto na vše, co ve vás probouzí smutek a melancholii.
  • Narušení psychické rovnováhy se může projevovat probouzením mezi pátou až sedmou hodinou ranní, což je doba patřící střevům. Každý ví, že právě psychická nerovnováha se může projevit i v oblasti fyzické, často právě zažívacími obtížemi. Podpořte psychickou pohodu, a podpoříte tak nejen svůj spánek, ale také celkové zdraví.

 

Protože tělo a duše fungují jako spojené nádoby, může se nepohoda v psychické oblasti projevit nepohodou i na úrovni fyzické. Nejen nespavostí a častým nočním probouzením nám pak tělo může dávat znamení, že naše duševní zdraví potřebuje podpořit. Na stejném principu pak může docházet i ke vzniku a rozvoji mnoha psychosomatických onemocnění jako jsou žaludeční vředy, bolesti hlavy, bušení srdce atp.  

 

 

Jak podpořit psychickou pohodu a zmírnit časté noční probouzení?

V současné době se spousta lidí obrací k přírodním zdrojům a pro podporu psychického zdraví volí nejen meditace, relaxační techniky a odpočinek, ale také kvalitní doplňky stravy s obsahem aktivních látek přírodního původu. Jedním z takových doplňků stravy je Lunestil, inovativní duokapsle založeného na technologii zpožděného uvolňování. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušeníObjevte Lunestil® a spánek vašich snů.

 

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

„Lunestil jsem si vybrala zejména proto, že se jedná o přírodní produkt. Byla jsem mile překvapena. Během noci jsem se neprobouzela každou hodinu a ráno jsem byla odpočatá a vyspaná do růžova :) Jen jsem užívala asi 2 hodiny před spaním. To mi vyhovovalo lépe." Ester

„Již delší dobu mě trápí problémy se spánkem. Za noc se několikrát vzbudím a pak mám problém znovu usnout. Lunestil mi pomohl s rychlejším usínáním, ale hlavně v noci se budím už mnohem méně." Irena 

„První tři dny jsem neměla pocit, že by Lunestil fungoval, ovšem čtvrtý den se vše změnilo a já spím krásně celou noc. Jsem odpočatá, probudím se s dobrou náladou. Je skvělé, že je to čistě přírodní produkt. Za sebe mohu říct, že produkt Lunestil doporučuji." Nela

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

Zdroj: https://campbellmedicalclinic.com/

Autor: Denisa Salvová