Dobře spát bez melatoninu

  • 08.01.2023

Možná bojujete s nespavostí a přemýšlíte, jak podpořit zdravý a kvalitní spánek. Pokud vás však láká vyzkoušet doplňky stravy s obsahem melatoninu, věřte, že produkce tohoto hormonu by měla být ponechána výhradně vašemu organismu. Ovlivnit cirkadiánní rytmus, tedy jakési vnitřní biologické hodiny, lze totiž i zcela přirozeně. Poradíme vám, jak mít spánek vašich snů, a proč na melatonin raději zapomenout.

 

Vnitřní biologické hodiny

Den a noc. Světlo a tma. Nejen lidé, ale všechno živé se řídí biologickým 24hodinovým cirkadiánním rytmem. Jde o rytmus doprovázený pravidelně se opakujícími změnami tělesných funkcí. Nálada, činnost vnitřních orgánů, fungování imunitního systému, krevní tlak, svalová síla, únava a produkce některých hormonů (např. melatoninu a růstového hormonu) jsou tímto rytmem řízeny, ovšem za předpokladu, že je sladěn s astronomickým časem. K synchronizaci dochází na základě mnoha signálů, především však světla. Díky tomu víme, stejně jako v dávných dobách naši předci, kdy jít spát a kdy vstávat. V dnešní době, kdy světlo dopadá na naši sítnici i v pozdních nočních hodinách, ať už jde o tzv. modré světlo z chytrých telefonů a dalších elektronických zařízení nebo světlo z pouličních lamp, dostává mozek signál, že čas jít spát ale ještě nenastal. Za narušením cirkadiánního rytmu se může skrývat nejen světelný smog, ale také nestálý denní režim, práce na směny, časový posun během cestování (yet lag) a snížená produkce melatoninu. Poruchy spánku v případě dlouhodobého narušení tohoto biorytmu pak na sebe nenechávají dlouho čekat.  

 

Co jste o melatoninu možná nevěděli

Melatonin, známý jako spánkový hormon, je produkován epifýzou, částí mozku. Nejvyšších hodnot dosahuje hladina melatoninu mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. Je-li produkce melatoninu příliš nízká, mohou nastávat poruchy spánku, z nichž nejčastější je nespavost. Produkce melatoninu je nejvyšší u kojenců a klesá s přibývajícími lety, což je důvodem, proč nespavost trápí často osoby v pokročilejším věku. Tvorba melatoninu je závislá na střídání dne a noci. Při setmění dostává mozek prostřednictvím zraku signál, dojde k produkci melatoninu a tělo se začne připravovat ke spánku. S ranním světlem tvorba melatoninu klesá a organismus tak dává tělu signál, že je čas vstávat. Vysokých hodnot dosahuje melatonin také v zimě, což na sobě poznat podle zvýšené únavy a ospalosti.

 

Doplňky stravy s melatoninem? Raději ne!

Jednoduchým řešením, jak podpořit spánek by mohly představovat doplňky stravy s melatoninem. Má to však jedno „ale“. Melatonin je hormon, který ovlivňuje řadu fyziologických funkcí v těle, a navíc se může ovlivňovat také s některými léčivy. Na tuto skutečnost upozorňuje také Státní ústav pro kontrolu léčiv a uvádí ve svém vyjádření, že melatonin je látkou patřící mezi farmakologicky účinné látky a její užívání bez dozoru lékaře může negativně ovlivnit zdraví pacienta, a to i při podávání nižších denních dávek.  S ohledem na farmakologické účinky melatoninu považuje SÚKL přípravky, které melatonin obsahují, za léčivé přípravky, které musí odpovídat požadavkům stanoveným v zákoně č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů. Přesto se v České republice prodej doplňků stravy s melatoninem uskutečňuje, a to i přes možná rizika na lidské zdraví. V České republice jsou proto léčivé přípravky obsahující melatonin registrované a jejich výdej, mimo jiné z výše uvedených důvodů, je vázán na lékařský předpis. Délka jejich užívání je zároveň časově omezena. V případě, že pacient trpí problémy se spánkem, a to z jakéhokoli důvodu, měl by se se svými problémy obrátit na lékaře či lékárníka, kteří mohou navrhnout vhodné řešení tohoto problému*.

 

Ponechte produkci melatoninu na Vašem organismu!

Respekt nejen k přírodě, ale především k lidskému zdraví je důvodem, proč produkci melatoninu nechává doplněk stravy Lunestil® pouze na Vašem organismu a podporuje váš spánek účinnou přírodní cestou. Lunestil® v podobě inovativních duokapslí s jedinečným mechanismem účinku využívá síly jedné z nejoblíbenějších, nejznámějších a nejúčinnějších bylin, která je s podporou spánku spojována, a sice levandule lékařské, která přispívá nejen ke kvalitnímu a zdravému nočnímu spánku, ale také k relaxaci. Levanduli lékařskou doplňuje mučenka pletní, která se společně s vitaminem B6 uvolňuje do organismu až poté, co usnete.  Svěží ráno zajistí vitamin B6, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Váš spánek snů a svěží ráno, to je Lunestil®!

Lunestil®, prémiový doplněk stravy pro kvalitní spánek a svěží ranní probuzení, je skvělou volbou nejen pro ty, kteří trpí nespavostí, ale také pro ty, kteří chtějí změnit kvalitu svého spánku a opravdu dobře spát.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

„Velice příjemně jsem překvapen. Již po první kapslí jsem usnul jako miminko a spal bez probuzení celou noc. Ráno jsem se vzbudil odpočatý a svěží. Po týdenním užívání se cítím skvěle, mám zase energii a sílu hned po ránu. Jedná se o mnohem lepší produkt, než jsou silné prášky na spaní, po kterých mi bývalo zle, což se netýká tohoto produktu.“ Jiří

„První tři dny jsem neměla pocit, že by Lunestil fungoval, ovšem čtvrtý den se vše změnilo a já spím krásně celou noc. Jsem odpočatá, probudím se s dobrou náladou. Je skvělé, že je to čistě přírodní produkt. Za sebe mohu říct, že produkt Lunestil doporučuji.“ Nela

Po užití kapsle Lunestil jsem usnula lépe a rychleji. Po ránu jsem se cítila odpočatá. Duo kapsle vypadá originálně, balení je poutavé. Vítám přírodní složení a postupné uvolňování. Určitě všem doporučuji, spánek se mi výrazně zlepšil. Budu užívat dále.“ Veronika

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

Zdroj:

*https://www.sukl.cz/nelegalni-pripravky-s-melatoninem