Jak chrápání ovlivňuje zdraví?

  • 11.02.2023

Ospalost, podrážděnost, snížená pozornost, únava a špatná nálada jsou jen některé z následků nevyspání. Problémy s usínáním a nespavost nemusí být způsobeny jen stresem, nedodržováním pravidel spánkové hygieny a vlivem modrého světla. Někdy si za nevyspání a nespavost nemůžeme my sami, ale náš spolunocležník, resp. jeho chrápání. Tento nepříjemný zvuk může mít mnoho příčin, z nichž některé mohou chrápajícího dokonce ohrožovat na zdraví. Víte, které to jsou a kdy už je třeba vyhledat lékaře? 

 

Nejčastější příčiny chrápání

Chrápání je zvukový fenomén, který se objevuje zejména po 40. roce věku. Tento velice nepříjemný zvuk vzniká vibracemi měkkých tkání hltanů v důsledku snížení elasticity vaziva a svalového napětí a zúžení prostoru dýchacích cest pro proudění vzduchu. I když se chrápání objevuje častěji u mužů, chrápat mohou i ženy, a to především v období hormonálních změn, jako je např. menopauza a těhotenství. K vibracím, které chrápání způsobují, přispívá i vychýlení nosní přepážky, nosní polypy, zbytnění krčních mandlí, prodloužené měkké patro, ale také nadváha, obezita, kouření, alkohol, tlumivé léky a spaní na zádech. Často se s chrápáním můžeme setkat i v případě alergií a nachlazení, kdy dochází k otoku hrdla a ucpání nosu. Pokud je chrápání pravidelné a není doprovázeno pauzami dechu, představuje problém hlavně pro toho, kdo s chrápajícím sdílí ložnici. Přestává-li chrápající během spánku dýchat, je třeba zpozornět.  

 

Chrápání jako vážný zdravotní problém

Zatímco pravidelné, čisté chrápání, je považováno za běžný a zdraví neohrožující jev, vyskytují-li se během chrápání dechové (apnoické) pauzy, je nutná návštěva lékaře. Díky dechovým pauzám není tělo dostatečně okysličováno, což může vést k mnoha zdravotním problémům včetně obtíží se spánkem, které se projevují především tím, že u chrápající osoby nenastává hluboká fáze spánku nutná pro regeneraci organismu. Syndrom spánkové apnoe, jak jsou pauzy dechu během chrápání označovány, se může navíc podílet na vzniku kardiovaskulárních a metabolických onemocnění jako je např. cévní mozková příhoda, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu aj., a proto návštěvu lékaře neodkládejte.

 

Co čeká chrápajícího u lékaře?

Praktický lékař může doporučit návštěvu spánkové laboratoře, ORL, alergologie nebo neurologie, aby byla vyloučena další možná onemocnění. Léčba běžného chrápání obvykle spočívá zejména v úpravě životního stylu a u obézních pacientů je doporučena redukce hmotnosti. V případě spánkové apnoe je již léčba komplexnější. Používány jsou dechové masky na spaní, které pomáhají přes noc dýchat, aby nedocházelo k nebezpečným zástavám dechu a zubní náustky, které udržují během spánku polohu jazyka a měkkého patra. V některých případech může být chrápání léčeno chirurgicky, např. za pomoci laseru, kdy dojde k upravení tkáně v dýchacích cestách, zevní operací krku, nebo operací dolní čelisti tak, aby byl zvětšen prostor a snížen odpor v dýchacích cestách.

 

Jak se zbavit chrápání?

Chrápání bez apnoických pauz lze omezit změnou životního stylu s důrazem na optimální tělesnou hmotnost, absenci alkoholu a dodržování pravidel spánkové hygieny. Vhodné jsou také volně dostupné prostředky, které chrápání pomohou zmírnit. Jde např. o kapky a spreje proti chrápání působící proti otoku nosní sliznice. Některým chrápajícím může pomoci zvlhčovač vzduchu, do kterého lze na podporu uvolnění dýchacích cest použít bylinné extrakty např. z eukalyptu a máty. Možná jste slyšeli o tenisovém míčku přišitém na horním dílu pyžama, který nedovolí chrápajícímu spát na zádech, což je poloha, při které lidé nejvíce chrápou. Nemáte-li tenisový míček, nebo se vám zdá tato metoda poněkud drastická, můžete si pořídit spací podložky proti chrápání, které jsou dnes již běžně ke koupi ve zdravotnických prodejnách.

 

Podpořte zdravý a kvalitní spánek

Ať už patříte mezi ty, jejichž drahá polovička celou noc „řeže dříví“, nebo vás obtěžuje vlastní chrápání, díky kterému se často budíte, zkuste podpořit spánek prostřednictvím doplňků stravy.  Lunestil® je prémiový doplněk stravy ve formě unikátních duokapslí s inovativním mechanismem účinku pro zdravý a kvalitní spánek. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Objevte Lunestil® a spánek vašich snů.

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

"Tento přípravek mi pomohl k lepšímu spánku. Opravdu velmi oceňuji rychlý nástup klidu a potřeby jít spát. Spala jsem celou noc, což se mi poslední dobou téměř nestalo. Kapsle jsou velikostí v pořádku, hezky barevně provedené, což zaujme hned. Chvíli po spolknutí jsem v ústech měla pocit, jako kdybych snědla kousek levandule. Ráda DOPORUČÍM dál." Káťa

 

"Po užití kapsle Lunestil jsem usnula lépe a rychleji. Po ránu jsem se cítila odpočatá. Duo kapsle vypadá originálně, balení je poutavé. Vítám přírodní složení a postupné uvolňování. Určitě všem doporučuji, spánek se mi výrazně zlepšil. Budu užívat dále." Veronika

 

"Lunestil® mě docela překvapil. Je třeba si je vzít s předstihem, ne až před spaním, aby se začaly bylinky uvolňovat. Hodí člověka do pohody, díky které pak usne. Za mě dobrý a doporučuju." Lenka

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>