Jak láska ovlivňuje spánek?

  • 08.02.2024

Pokud právě procházíte obdobím zamilovanosti, možná nám dáte za pravdu, že i když toho momentálně příliš nenaspíte, přesto se ráno cítíte svěží a odpočatí. Zamilovanost a láska totiž ovlivňují nejen imunitu a zdraví, ale významně zasahují také do délky a kvality spánku. Zatímco zamilovaní spí kratší dobu, jejich spánek je podle vědců kvalitnější. A jak jsou na tom se spánkem ti, kteří už mají fázi zamilovanosti dávnou za sebou?  

 

 

Řekni mi, jak spíš a já ti řeknu o tvém vztahu

Nejen nespavost a další spánkové poruchy, ale také spánek v kontextu lásky a zamilovanosti, se stal předmětem mnoha výzkumů. Vědci, a to zcela očekávaně, dospěli k závěru, že láska a zamilovanost zasahují nejen do délky, ale také do kvality spánku. A protože láska a zamilovanost jsou dvě rozdílné emoce, je odlišný také jejich vliv na spánek. Podle některých badatelů může náš spánek navíc vypovídat mnohé také o našem vztahu.

 

Ideální partner pro zdravý a kvalitní spánek?

Studie z roku 2022, publikovaná v časopise Sleep, která se zabývala spánkem partnerů zjistila, že spánek po boku někoho, s kým nás pojí milostné pouto, může být spojen s kratší dobou usínání, menším rizikem spánkových poruch včetně nespavosti, menší ranní únavou, ale také s menším rizikem vzniku a rozvoje deprese a úzkosti. Bohužel tento závěr nelze zobecnit, protože ne každý zamilovaný dobře spí. Čím to je? Odpověď by mohl přinést výzkum z roku 2016, publikovaný v Social Psychological and Personality Science pod vedením vývojového a sociálního psychologa Emre Selçuka, který uvádí, že důležité je nejen spát vedle milovaného partnera, ale důležité je také to, zda partner reaguje na naše potřeby, tedy zda je dostatečně vnímavý a citlivý.  Díky partnerovi, se kterým máme pocit, že nás může chránit a utěšit, můžeme pociťovat menší úzkost, což může zkrátit dobu usínání a zlepšit kvalitu spánku. Podle studie lze hledat jistou souvislost v našich vzpomínkách z dětství, kdy jsme dobře spali, protože byl v blízkosti někdo, kdo by nás ochránil před nestvůrami schovávajícími se pod postelí a dalšími dětskými fantaziemi, které narušovaly náš spánek.

 

Zamilovaní spí méně, zato však kvalitněji

Zamilovaní jedinci mohou spát méně kvůli intenzivnějším emocím, radosti a vzrušení, které mohou vyvolávat představy o partnerovi nebo vzájemné zážitky. Kvalita spánku však může být podle výzkumů lepší. Zamilovanost působí na organismus jako stimulant, není proto divu, že po i po kratší době spánku se zamilovaní cítí během dne dokonale soustředění, bdělí a energie mají na rozdávání. Za stimulační efekt zamilovanosti může především hormon dopamin, který vyvolává nejen euforii a sníženou chuť k jídlu, ale snižuje i potřebu spánku. Stimulační vliv zamilovanosti na spánek odezní poté, co zamilovanost přejde do fáze lásky, nebo zamilovanost pomine. Na spánek má ale vliv i dlouhodobá láska a s ní související pocit jistoty, bezpečí a pohody. Poštěstí-li se nám usínat a probouzet se vedle milované a nás milující osoby, můžeme rychleji usnout a mít kvalitnější spánek.

 

Pozitivní emoce, kvalitnější spánek

Pozitivní vztahy a láska mohou přispívat k lepšímu emočnímu stavu, což může mít pozitivní vliv také na spánek. Naopak, konflikty nebo stres nejen ve vztahu, ale také v zaměstnání, rodině, mohou přinést emoční nepohodu, která může prodloužit dobu usínání a zhoršit kvalitu spánku. Cítit se milován, v bezpečí a jistotě v partnerském vztahu, tak může vytvářet ideální podmínky pro dobrý spánek. Bezpečný a podporující partnerský vztah může snižovat úzkost, odbourávat stres, a přispívat tak k relaxaci před spaním. Společné chvíle a vytváření společných rituálů před spaním, jako jsou společné večerní procházky, relaxační činnosti nebo sdílená čtení, mohou také přispívat ke klidnému usínání a zlepšení kvality spánku.

 

Intimnosti před spaním?

Podle odborníků určitě ano. Fyzické spojení vede k uvolnění svalů a uvolnění napětí. Během orgasmu se uvolňují endorfiny, tzv. "šťastné hormony", které mohou působit jako přírodní analgetikum a podporovat pocit štěstí a celkové pohody. Uvolňující se hormon lásky, oxytocin, může podporovat pocity bezpečí a blízkosti.  Společné intimní chvíle přinášející radost mohou mít pozitivní vliv na náladu a emoční pohodu, a snížit stres, nahromaděný během dne. Pocity blízkosti a intimita mohou přispívat k celkovému pocitu relaxace a podporovat nejen rychlejší usnutí, ale také kvalitu spánku.

 

Oddělené ložnice jako podpora spánku?!

Zatímco společná ložnice může být pro někoho synonymem blízkosti a bezpečí, pro jiného může představovat hrůzu z probdělých nocí. Řeč je rušivých vlivech, které spánku neprospívají. Jde např. o chrápání a odlišné spánkové návyky, které mohou komplikovat usínání a narušovat kvalitu spánku. Oddělené ložnice jsou tak často jediným řešením, jak dobře spát. Mýtus, že oddělené ložnice jsou známkou toho, že to ve vztahu poněkud skřípe, je dnes již překonán. Ne vždy je nutné za oddělenými ložnicemi hledat konflikty ve vztahu, ale základní biologickou potřebu dobře se vyspat. Možná vás překvapí, že oddělené ložnice mohou pro některé fungovat také jako možnost, jak se vymanit ze stereotypu manželských povinností. Spánkový rozvod, jak jsou oddělené ložnice také nazývány, může být pro partnery také šancí, jak si být vzácnější. A zatímco některé páry mohou nalézt pohodu ve společném spánku, jiní mohou upřednostňovat individuální prostor. Také je třeba brát v úvahu, že různé životní fáze a vnější faktory mohou mít vliv na kvalitu spánku v partnerském vztahu. Důležité je respektovat individuální preference ohledně spánku a najít vyvážený přístup, který bude vyhovovat oběma partnerům.

 

Podpořte spánek přírodní cestou

Ne vždy se daří mít spánek tak kvalitní, jak bychom si přáli. Důvodů může být mnoho, stejně jako řešení problémů s nespavostí. Dřív, než se vydáte k lékaři, zaměřte se na dodržování pravidel spánkové hygieny a podpořte spánek přírodní cestou prostřednictvím doplňku stravy Lunestil®. Inovativní duokapsle s jedinečným mechanismem účinku využívají síly jedné z nejoblíbenějších a nejznámějších bylin, která je s podporou spánku spojována, a sice levandule lékařské, která přispívá nejen ke kvalitnímu a zdravému nočnímu spánku, ale také k relaxaci. Levanduli lékařskou doplňuje mučenka pletní, která se společně s vitaminem B6 uvolňuje do organismu až poté, co usnete.  Svěží ráno podpoří vitamin B6, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Váš spánek snů a svěží ráno, to je Lunestil®!

Lunestil®, prémiový doplněk stravy pro kvalitní spánek a svěží ranní probuzení, je skvělou volbou nejen pro ty, kteří trpí nespavostí, ale také pro ty, kteří chtějí změnit kvalitu svého spánku a opravdu dobře spát.

Lunestil® je doplněk stravy. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

Doplněk stravy.
Doplněk stravy.

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

Vyzkoušela jsem přírodní doplněk stravy na spaní Lunestil a docela mě překvapil. Duo kapsle s prodlouženým uvolňováním se mi polykaly normálně, i když jsou větší Je třeba si je vzít s předstihem, ne až před spaním, aby se začaly bylinky uvolňovat. Že by byly silně uspávadlo, to ani ne a ani jsem to nečekala. Ale hodí člověka do pohody, díky které pak usne. Za mě dobrý a doporučuju." Lenka 

Balení a celkový vzhled kapsle Lunestilu se mi velmi líbí. Co se týče účinku, tak jsem celkem spokojená, ráno jsem se opravdu cítila tak nějak více a lépe vyspaná, v noci jsem se skoro vůbec nebudila a to je co říct oproti dřívějšku. Takže za mě spokojenost a doporučuji dále." Zuzana

„Lunestil mě velmi zaujal svým přírodním složením, již jsem vyzkoušela podobné produkty, po kterých se sice dobře spalo, ale i tak jsem se budila. Po užití Lunestilu jsem velmi brzo usnula, a téměř vymizelo moje několikanásobné noční buzení a když už jsem se vzbudila, tak jsem zase rychle usnula. Ráno jsem se cítila odpočinutější. Určitě u něj zůstanu i nadále." Blanka

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme. 

 

Autor: Denisa Salvová