Jak podpořit spánek?

  • 11.01.2022

Podle „ Zprávy o problematickém užívání psychoaktivních léků v České republice 2021“ Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti sedativa a hypnotika užívá problémově 1,1 milionu Čechů (310 tisíc mužů a 780 tisíc žen). Hypnotika mohou mít řadu vedlejších nežádoucích účinků, a proto je vhodnější užívat pro podporu zdravého spánku jejich bezpečnější alternativy.

 

Léky na spaní

V případě akutní nespavosti jsou nejčastěji krátkodobě předepisovanými léky hypnotika a benzodiazepiny. V případě dlouhodobého řešení nespavosti jsou předepisována antidepresiva s hypnotickým účinkem. Hypnotika navozují hluboký spánek a mají delší dobu působení, což může způsobit ranní únavu a malátnost. Hypnotika jsou vázána na lékařský předpis a je důležité, aby byla užívána až v případě, kdy všechny možnosti podpory spánku byly vyčerpány nebo v případě, kdy je nespavost opravdu velmi akutním problémem vyžadujícím okamžité řešení.

Pokud se ptáte, jak dlouho a kolik léků na spaní užívat, odpověď je jasná. Hypnotika je vhodné užívat co nejkratší dobu a v co nejmenším množství. Při užívání hypnotik je nutné dbát pokynů, které jsou uvedeny v příbalovém letáku. Již po několika týdnech užívání může vzniknout závislost, kdy se k dosažení stejného účinku může navyšovat původní dávka. V případě dlouhodobého užívání je nutné vysazovat hypnotika postupně, jinak hrozí rozvoj abstinenčních příznaků.

 

Rizika užívání hypnotik

• abstinenční příznaky po vysazení,
• zmatenost,
• bolesti hlavy,
• závratě,
• nevolnost,
• poruchy paměti a soustředění,
• výkyvy nálad (deprese).

Lunestil® - PRO SPÁNEK VAŠICH SNŮ
Lunestil® - PRO SPÁNEK VAŠICH SNŮ

Homeopatická podpora spánku

Homeopatické přípravky obsahují přírodní látky podporující spánek. Jedná se např. o třezalku tečkovanou, meduňku lékařskou a kozlík lékařský. Homeopatika mohou mít méně vedlejších účinků než hypnotika, bohužel však není vědecky podložena jejich účinnost. Pozitivní efekt po užití homeopatik bývá spojován s placebo efektem.

 

Přírodní prostředky pro podporu spánku

Některé přírodní látky jsou díky svým relaxačním a uklidňujícím účinkům od nepaměti využívány k podpoře spánku. Mezi přírodní prostředky přispívající k navození spánku se řadí zejména levandule lékařská, mučenka pletní a heřmánek pravý. Jde o léčivé byliny, které byly podrobeny rozsáhlým vědeckým studiím.

Levandule lékařská je známá zejména díky esenciálnímu oleji extrahovanému z květů Lavandula angustifolia parní destilací, která má nejsilnější účinek. Z mučenky pletní, latinsky Passiflora incarnata, je využíván suchý extrakt s klinicky prokázanou účinností.

 

Objevte Lunestil

Hledáte přírodní, bezpečný a účinný prostředek pro podporu zdravého spánku?