Jak úplněk ovlivňuje náš spánek?

  • 08.10.2022

 

 

Úplněk je od pradávna spojen s mnoha legendami a mýty, díky kterým je tato noc považována za magickou. Traduje se, že úplněk má vliv nejen na naši psychiku a zdraví, ale také na spánek, porodnost, imunitu, a dokonce i sebevražedné jednání. Jak úplněk ovlivňuje nejen délku, ale také kvalitu spánku, tak zaměstnává vědce již pěknou řádku let.

 

Vědci zjistili, že …

Nespavostí během úplňku se vědci zabývají dlouho, bohužel stále bez konkrétní odpovědi.  Nicméně provedené studie již potvrdily, že úplněk může spánek ovlivňovat. Velmi známá studie vědců z univerzity v Göteborgu z roku 2014 uvádí, že během úplňku může být náš mozek citlivější na okolní podněty, tedy i na měsíční svit, což může způsobovat nejen ztížené usínání, ale také noční probouzení. Výzkum, kterého se účastnilo 47 osob tehdy zjistil, že v době úplňku může být náš spánek v průměru o 20 minut kratší a méně kvalitní. Vzhledem k tomu, že nejen spánek, ale také citlivost je vysoce individuální záležitostí, neplatí tento fakt u každého. Zatímco někdo trpí nespavostí, jiný úplněk vůbec nezaznamená.

 

Měsíční svit může snížit produkci melatoninu

Podle vědců za nespavost během úplňku může být zodpovědná zvýšená intenzita měsíčního svitu, který je oproti jiným nocím výraznější. Světlo, a to nejen měsíční, ale i tzv. modré světlo z telefonů a jiných chytrých zařízení, může snižovat produkci spánkového hormonu melatoninu. Hladina melatoninu se zvyšuje večer a signalizuje organismu, že nastal čas na spánek. Úplněk tak může u více senzitivních jedinců vzbuzovat obtíže se spánkem, protože hladina melatoninu je nižší, a spánek může být o úplňku kratší a méně kvalitní.  

 

Melatonin v doplňcích stravy v ČR

Bohužel málokdo tuší, že použití melatoninu v potravinách je v ČR zakázáno. Pokud hledáte vhodnou podporu spánku, volte Lunestil®, ve kterém melatonin nenajdete. My ponecháváme produkci melatoninu pouze na vašem organismu a Lunestil® podporuje váš spánek účinnou přírodní cestou. Zvažte, zda je v případě nespavosti umělé doplňování melatoninu do organismu vhodným řešením obtíží se spánkem a svůj stav raději konzultujte se svým lékařem.

 

Díky doplňku stravy Lunestil® se nejen dobře vyspíte, ale ráno se probudíte opravdu odpočatí a svěží. Nevěříte? Pak nezbývá, než Lunestil® vyzkoušet na vlastní spánek!

Lunestil® PRO SPÁNEK VAŠICH SNŮ!