• 06.01.2022

Krátké noční probuzení je poměrně běžné a důvodem může být přechod z jedné spánkové fáze do druhé. Pokud však trpíte problémy se spánkem, může se stát, že znovu usnout nebude tak snadné.

 

Kdy představuje noční probouzení problém?

 

 

Spánek se skládá ze 4 fází, které jsou označovány jako spánkový cyklus. Za normálních okolností během jedné noci absolvujeme 4 až 5 spánkových cyklů a obvykle se po každém z nich na chvilku probudíme, což si ale většinou nepamatujeme. Spánkový cyklus je složen z:

  • usínání,
  • lehký spánek,
  • hluboký spánek,
  • nejhlubší spánek.

 

Noční probouzení je závislé na tom, ve které fázi spánku se zrovna nacházíme. Často k probouzení dochází ve fázi lehkého spánku, kdy ještě nespíme dostatečně hluboko, zatímco ve fázi hlubokého spánku se probouzíme jen zřídka. Pokud se ale ve fázi hlubokého a nejhlubšího spánku probudíme, potřebujeme obvykle nějaký čas na to, abychom se zorientovali v čase a prostoru a můžeme se cítit lehce zmateni. Pro ty, kteří trpí nespavostí může být noční probuzení velmi nepříjemné, protože jim trvá déle, než opět usnou, a navíc mohou mít problém s dosažením fáze hlubokého a nejhlubšího spánku. Ve fázi hlubokého spánku se lze setkat s probouzením, které je způsobeno nočními můrami.

 

Noční probouzení je poměrně běžnou záležitostí a často si na něj ráno vůbec nepamatujeme. Pokud se ale probudíte, nemůžete znovu usnout a hodiny se převalujete v posteli, aniž by se spánek dostavil, může se jednat o nespavost. Ta je diagnostikována tehdy, pokud se obtíže se spánkem objevují alespoň tři noci v týdnu a má vliv na denní kvalitu života. Nespavost se během dne projevuje pocity ospalosti, únavy a nevyspání, podrážděností, poruchami koncentrace, paměti a špatné nálady.

 

Co stojí za obtížemi se spánkem?

Ačkoliv je běžné se mezi jednotlivými spánkovými cykly budit, nabízí se mnoho vysvětlení, proč pro někoho může být tak obtížné znovu usnout. Zde jsou ty nejčastější příčiny:

Současná hektická doba může být jednou z příčin nespavosti. Pokud se v noci probudíte, okamžitě si vzpomenete na seznam toho, co musíte následující den udělat a opět usnout může být problém.

S tím samozřejmě souvisí každodenní stres a úzkost. Pokud trpíte během dne stresem, je pravděpodobné, že stres bude i příčinou vaší nespavosti. Probouzení během noci v důsledku nadměrné psychické zátěže a stresu není bohužel v dnešní době ničím výjimečným.

Nespavost může být spojena s emočně vypjatými situacemi a událostmi. Negativní emoce mohou být také příčinou nočních můr.

Za obtížemi se spánkem může být narušený biorytmus způsobený např. prací na směny.

Na kvalitu spánku má vliv i životní styl včetně výživy. Za neschopností znovu usnout po nočním probuzení může stát např. zvýšená konzumace kofeinových nápojů. Pozor na alkohol, který sice usínání usnadňuje, ale má negativní vliv na kvalitu spánku.

Za obtížemi s usnutím a častým nočním probouzením může být také nedostatečná spánková hygiena. Pravidla spánkové hygieny pomáhají optimalizovat váš spánek.

 

Vyzkoušeli jste naše tipy, ale stále se vám nedaří dobře spát?

Řešením vašich problémů se spánkem může být Lunestil, prémiový doplněk stravy s obsahem účinných látek, které podpoří zdravý spánek a vy budete opět dobře spát. Lunestil představuje bezpečnou podporu spánku ve formě unikátní duo kapsle s obsahem esenciálního levandulového oleje, extraktu z mučenky a vitaminu B6.

Duo kapsle Lunestil jsou jedinečné svým dvojím účinkem. Vnější kapsle obsahuje esenciální levandulový olej, který podporuje klid a relaxaci pro snadný spánek. Vnitřní kapsle s obsahem mučenky a vitaminem B6 se uvolní až poté, co usnete. Díky Lunestilu nejen, že rychle usnete, ale zároveň se opravdu dobře vyspíte, protože váš spánek bude dostatečně hluboký. Na podporu kvalitního spánku volte Lunestil a ráno se probudíte svěží a odpočatí!

Objevte Lunestil

Objevte kombinaci účinných ingrediencí v jedinečné duo kapsli se zpožděným uvolňováním. Vnější kapsle obsahuje esenciální levandulový olej, který se po užití uvolní jako první a umožní klidně a uvolněně usnout. Poté, co usnete, dojde k uvolnění vnitřní kapsle s extraktem z mučenky a vitamínem B6. Díky Lunestilu nejen, že snadno a dříve usnete, ale váš spánek bude kvalitní po celou noc a vy se ráno budete probouzet svěží a odpočatí plni elánu do nového dne.