• 14.12.2021

Probudila vás někdy děsivá noční můra a chvíli vám trvalo, než jste si uvědomili, že to byl jen sen? Noční můry se objevují u dětí i u dospělých a nejsou-li časté, nepředstavují žádné riziko.

Noční můry 1x za měsíc zažívá 7-10 % populace a

2-3 % lidí jimi trpí 1x za týden.

Noční můry trápí ve větší míře ženy, což může být dáno tím, že ženy o nich, na rozdíl od mužů, častěji mluví. Chronické noční můry se ale velmi snadno mohou stát příčinou nespavosti, protože ti, kteří jimi trpí, mohou zažívat strach z usnutí a ocitají se v bludném kruhu nespavosti. Opakované noční můry mohou negativně ovlivnit spánek, a tím i psychické a fyzické zdraví. Nočních můr se lze naštěstí zbavit. Důležité je najít jejich příčinu a být schopný o nich hovořit s blízkými, případně s terapeutem.

 

Co jsou to noční můry?

Sny se nám zdají každou noc, i když si je ráno nepamatujeme. Noční můry jsou ale jiné. Vzbudí nás a my si velmi přesně pamatujeme, co bylo jejich obsahem. Cítíme se vystrašení, dezorientovaní a rozrušení. Typickou noční můrou je smrt blízké osoby. 

 

Noční můry se odehrávají ve fázi REM spánku, který je charakterizovaný rychlými pohyby očí. Tento spánek bývá nazýván také jako paradoxní spánek. Od nočních můr je třeba odlišit noční záchvat paniky, který nás vzbudí ve fázi nejhlubšího spánku, navíc může být doprovázený křikem a pohyby. Záchvat noční paniky si ale obvykle nepamatujeme.

Co je příčinou nočních můr?

Pokud se nám zdála noční můra, často přemýšlíme o jejím významu. Noční můry jsou stejně jako sny během spánku zpracovávány a jsou reakcemi na pozitivní i negativní situace a události, které zažíváme. Nočními můrami trpí i děti a jejich obsah může být dokonce ještě děsivější než u dospělých, protože jejich mozek je vystaven mnohem většímu množství nových podnětů.

 

Stres a obavy

Noční můry jsou spojeny se stresem a nadměrnými obavami, které se mohou týkat jak osobního, tak pracovního života. Pokud tedy člověk během dne zažívá nadměrnou psychickou zátěž a negativní emoce, je pochopitelné, že se ty samé emoce budou promítat také do snů.

Trauma

Ti, kteří zažili trauma a trpí posttraumatickou stresovou poruchou, mohou ve zvýšené míře zažívat také noční můry.

Užívání léků, drog a alkoholu

Na spánek mohou mít vliv také některé léky a nadužívání drog a alkoholu. Úzkostné sny mohou být způsobeny užíváním některých antidepresiv. Noční můry se vyskytují také v souvislosti s nadměrným užíváním melatoninu a narušením denního biorytmu.

Noční můry v těhotenství

Těhotné ženy mohou trpět nočními můrami z mnoha důvodů. Častými důvody je porod a zdraví dítěte. Noční můry jsou dávány do souvislostí s hormonálními výkyvy, což ale zatím nebylo vědecky podloženo.

Bludný kruh nespavost

Obavy z nočních můr mohou být příčinou problémů se spánkem, díky kterým se člověk velmi snadno ocitá v bludném kruhu nespavosti. Doporučením je dodržovat pravidla spánkové hygieny, která mají na spánek pozitivní vliv.

Objevte Lunestil

Objevte kombinaci účinných ingrediencí v jedinečné duo kapsli se zpožděným uvolňováním. Vnější kapsle obsahuje esenciální levandulový olej, který se po užití uvolní jako první a umožní klidně a uvolněně usnout. Poté, co usnete, dojde k uvolnění vnitřní kapsle s extraktem z mučenky a vitamínem B6. Díky Lunestilu nejen, že snadno a dříve usnete, ale váš spánek bude kvalitní po celou noc a vy se ráno budete probouzet svěží a odpočatí plni elánu do nového dne.