Poruchy spánku

  • 02.12.2022

Poruchy spánku se objevují u stále většího počtu lidí a nevyhýbají se ani dětem. Jednou z nejčastějších spánkových poruch je nespavost, která je zmiňována i v souvislosti s proděláním onemocnění covid-19. Za hlavního viníka spánkových poruch je však považován stres, kterému se v dnešní hektické době lze jen těžko vyhnout. Jak mít zdravý a kvalitní spánek a minimalizovat vznik a rozvoj spánkových poruch? Téma, které je čím dál aktuálnější.

 

Lepším spánkem ke zdraví

Poruchami spánku trpí až 20 % dospělé populace a mezi těmi, kteří bojují s příliš dlouhou dobou usínání, nespavostí, nočním a předčasným ranním probouzením, jsou zastoupeny všechny věkové kategorie. Říká se, že spánek je klíčem ke zdraví. Pro toho, kdo usne ihned po ulehnutí, možná klišé. Ten, kdo trpí nespavostí, ví, jak moc je tohle rčení pravdivé. Spánek je předpokladem zdraví a dlouhodobý spánkový deficit může být příčinou mnoha zdravotních obtíží. Řešení se zdá být jednoduché. Lépe spát!

 

Problém může být nejen málo, ale také hodně spánku

Nejčastější spánkovou poruchou je nespavost (insomnie), díky které se probouzíme unavení a nevyspalí. Krátkodobá nespavost, za kterou může hlavně stres, je řešitelná dodržováním pravidel spánkové hygieny a podporou spánku přírodními prostředky. Problematičtější je chronická nespavost, která se vyznačuje nedostatečným a nekvalitním spánkem alespoň 3x týdně, a to po dobu minimálně 4 týdnů, dobou usínání delší než 30 minut a nočním probouzením minimálně 3x během noci. Kolem 5 % populace má problém zcela opačný. Nadměrnou spavost, hypersomnii, není-li důsledkem spánkového deficitu, je vhodné ji řešit s lékařem, stejně jako narkolepsii, což je stav, kdy člověk usne kdykoliv a kdekoliv.

 

Nepřirozené chování během spánku?

Náměsíčnictví, náměsíčnost, odborně somnambulismus, patří do skupiny parasomnií. Osoba se nalézá na hranici spánku a bdění. Během spánku vykonává různé, pro spánek nepřirozené činnosti. Ačkoliv se náměsíčnictví vyskytuje hlavně u dětí, mezi těmi, kteří absolvují noční procházky po bytě, najdeme i dospělé. Náměsíčný není schopen během spánku vyhodnotit případná rizika jako jsou např. pády ze schodů, a proto je důležité myslet kromě dodržování pravidel spánkové hygieny také na bezpečnostní opatření.

 

Spánková paralýza

Snad žádná spánková porucha není tak obávaná jako spánková paralýza, spánková obrna. Jde o stav mezi spánkem a bděním, kdy si člověk částečně uvědomuje realitu, ale není schopen ji odlišit od snu či fantazie. Pro spánkovou paralýzu, jak již název napovídá, je typická dočasná ztráta schopnosti ovládat svaly včetně hlasivek. Stav je navíc doprovázen hrůznými halucinacemi a masivní úzkostí. Za spánkovou paralýzou může stát celá řada faktorů, od nadužívání alkoholu, drog či nadměrné psychické zátěže a dlouhodobého stresu.

 

Nazí uprostřed davu?

Vzbudili jste se uprostřed noci zpocení, vyděšení a srdce vám bilo jako o závod? Nejspíš šlo o zlý sen, noční můru. Obsahem takových snů je často pád z velké výšky, nahota uprostřed davu, smrt blízké osoby nebo pronásledování. Podle některých psychologů mohou být noční můry odpovědí psychiky na traumatizující události, které člověk zažil a dostatečně nezpracoval. Noční můry pak mohou být způsobem, jak se psychika s takovými událostmi vyrovnává.

 

Co dělat, když vás trápí poruchy spánku?

Pokud vaše obtíže se spánkem trvají déle než měsíc, je vhodné obrátit se na lékaře, který vyloučí případná onemocnění. V případě akutní nespavosti, se kterou se běžně setkáváme všichni v důsledku každodenních starostí a stresu, je důležité dodržovat pravidla spánkové hygieny. Tento soubor několika jednoduchých zásad podpoří zdravý spánek, a tím i celkové zdraví. Ne vždy však dodržování pravidel přinese kýžený efekt. V takovém případě je vhodné zařadit do jídelníčku kvalitní doplňky stravy na podporu zdravého a kvalitního spánku, které jsou v dnešní hektické době lépe dostupné. Oblíbené jsou nejen jako podpora spánku, také ke zmírnění projevů nadměrného stresu. Vzhledem k tomu, že nespavost představuje ve všech vyspělých zemích opravdu velký problém, na trhu se objevují nové produkty na podporu spánku. Jedním z takových doplňků stravy je doplněk stravy Lunestil®, založený na technologii zpožděného uvolňování.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

Spojení vědy a přírody, to je Lunestil®!

Inovativní duokapsle Lunestil® nabízí technologii zpožděného uvolňování. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Díky doplňku stravy Lunestil® se nejen dobře vyspíte, ale ráno se probudíte odpočatí a svěží.

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

„Lunestil jsem si vybrala zejména proto, že se jedná o přírodní produkt. Byla jsem mile překvapena. Během noci jsem se neprobouzela každou hodinu a ráno jsem byla odpočatá a vyspaná do růžova. :) Ester 

 

„Lunestil, přírodní složení, výrobek bez lékařského předpisu, volně prodejný v každé dobré lékárně. Tento přírodní přípravek na lepší usínání je rychle účinný, a to při použití pouze 1 kapsle. Účinek je pozvolný. Jedná se o duální kapsle a účinek je opravdu úžasný. Za mne mohu doporučit všem. Líp se usíná, a o to líp se stává. Tento výrobek budu kupovat i nadále." Petr

 

„Lunestil výrazně zkrátil dobu usínání. Během užívání jsem se ani jednou v noci neprobudila, což je u mě veliké zlepšení. Ráno se probouzím vyspaná, odpočatá a hlavně mám energii. Zlepšuje i psychiku. Nejsem nervózní, prostě celkově odpočatá, jak fyzicky, tak psychicky. Lunestil určitě budu užívat i nadále. Jsem s ním maximálně spokojená, a dokonce jsem ho již přikoupila i manželovi, který měl velké problémy s usínáním a celkově se spánkem. A je také maximálně spokojený. Rozhodně Lunestil doporučuji." Olga