Práce na směny a nespavost

  • 17.04.2023

Ve dne práce, v noci odpočinek a spánek. Lidská přirozenost, která je řízena našimi vnitřními biologickými hodinami. Práce ve směnném provozu představuje pro lidský organismus velkou zátěž, která může být spojena s mnoha zdravotními komplikacemi, z nichž nejčastější jsou poruchy spánku, a to především nespavost. Jak zvládat rozladění rytmu biologických hodin, tzv. desynchronózu, lépe adaptovat organismus na práci ve směnném provozu a mít opět kvalitní spánek?

 

Jak zvládat práci na směny?

Ne vždy si můžeme vybrat takovou pracovní dobu, která by nám vyhovovala. V některých případech tak nezbývá než se zaměřit na to, jak zmírnit možné dopady práce ve směnném provozu na zdraví.

 

  • Vytvořte si časový harmonogram

Vytvořte si plán, který bude respektovat dobu odpočinku a spánku, a to za jakýchkoliv podmínek. Ačkoliv během dne musíte spoustu věcí stihnout, zásadní je, dobře se vyspat! Jen kvalitní a dostatečně dlouhý spánek zajistí obnovu fyzických i psychických sil. Mějte na paměti, že vše se dá odložit na zítra, jen ne spánek! Pokud špatně usínáte zkuste podpořit spánek doplňkem stravy Lunestil® v podobě inovativních duokapslí s technologií zpožděného uvolňování. Vnější kapsle usnadní usínání, vnitřní kapsle zajistí kvalitní noční spánek.

 

  • Nezapomínejte na pestrý a vyvážený jídelníček

Problémy se spánkem v důsledku směnného provozu se mohou projevit také nechtěným nárůstem hmotnosti. Důvodem může být nejen noční přejídání, ale také dlouhodobý spánkový deficit, který může souviset s nižší hladinou hormonu leptinu v krvi, který zvyšuje výdej energie. Organismus v takovém případě funguje mnohem úsporněji a více energie si ukládá do zásoby, bohužel právě v podobě nadbytečných tuků. Nedostatek spánku zvyšuje také hladinu hormonu ghrelinu, který je označován jako hormon hladu. Ghrelin posílá do mozku informaci o tom, že máme hlad, což může vést k přejídání a ukládání tuku zejména v oblasti břicha. Nespavcům může navíc hrozit diabetes, díky nižší citlivosti tkání na hormon inzulín.

 

  • Udržujte kvalitní vztahy

Možná vás překvapí, že práce na směny může způsobovat také problémy ve vztahové rovině. Mladí lidé mohou trpět nedostatkem sociálních kontaktů a nedostatkem příležitostí navazovat vztahy. Sekundárním problémem tak může být samota, která má na zdraví stejně negativní vliv jako řada onemocnění. Nedostatek času na rodinu, zájmy a koníčky tak může být daní za práci, díky které spíte v době, kdy je zbytek rodiny aktivní. Naplánujte si dny tak, abyste měli nejen dostatek času na spánek, ale také na rodinu, přátele a koníčky.

 

Patříte mezi ohrožené?

Zdravotní sestry, lékaři, pekaři, pracovníci na výrobních linkách, policisté, hasiči a mnoho dalších profesí může být ohroženo zdravotními obtížemi, která mohou mít společného jmenovatele, a tím je práce na směny. Ti, kteří ve směnném provozu pracují již mnoho let, mohou trpět desynchronózou, stavem, který je způsoben rozladěním vnitřních biologických hodin, které jsou zodpovědné za dodržování cirkadiánního rytmu. Adaptovat se na práci na směny je pro organismus velmi obtížné, a často tak nezbývá než se vyrovnat s negativními následky, které směnný provoz v lidském organismu může napáchat.  

 

Směnný provoz a možné zdravotní dopady

Ačkoliv může být práce na směny doprovázena řadou zdravotních obtíží, existují i ti, jejichž organismus se může poměrně snadno adaptovat. Realita je však taková, že převažují spíše ti, jejichž organismus se s prací na směny vyrovnat neumí. Poruchy nálad, soustředění, paměti, chronická únava, zažívací obtíže, onemocnění oběhové soustavy a nespavost pak mohou být častými problémy, které jsou s prací na směny spojeny. Jako negativní následek práce na směny je známé zejména vyšší riziko nižší produkce spánkového hormonu melatoninu, který je zodpovědný za spánek. Nespavost je tak hlavním problémem, který je spojený navíc s vyšším rizikem úrazů a mikrospánku.

 

Práce na směny jako karcinogen?!

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (International Agency for Research on Cancer, IARC) v roce 2010 zařadila na základě svého výzkumu práci v nočních směnách do kategorie karcinogenů 2A* a uvádí, že práce na směny může souviset s cirkadiánní poruchou a je pravděpodobným karcinogenem pro člověka. Cílem výzkumu bylo zhodnotit účinky práce na směny s podílem noční práce na zdraví pracovníků s ohledem na vznik nádorových onemocnění. Důkazy, které by potvrzovaly úvahy o kancerogenezi indukované směnnou prací, mohou být rozděleny do dvou oblastí. Může jít o poruchu cirkadiánního rytmu způsobenou přítomností světla během noci a spojenou se změnou spánkové aktivity, která vede k možné supresi melatoninu a ke změně cirkadiánních genů. Druhou oblastí je problém spánkové deprivace. Většina studií uvádí u směnné noční práce vyšší riziko vzniku rakoviny prsu, některé studie uvádějí zvýšené riziko rakoviny prostaty, tlustého střeva a endometria. Tato alarmující zjištění vedou k hledání účinných preventivních opatření.

 

Kdo by se měl práci na směny raději vyhnout?

Patříte-li mezi osoby trpící diabetem, zažívacími obtížemi a poruchami spánku, zvažte, zda by nebylo vhodnější poohlédnout se po zaměstnání, ve kterém budete schopni dodržovat přirozený biologický rytmus. Práci na směny by se měli vyhnout také senioři a lidé s chronickými onemocněními provázející záchvatovité epizody (např. epilepsie). Podpora zdraví a absolvování preventivních prohlídek u praktického lékaře by pak měla být naprostou samozřejmostí, a to nejen u těch, kteří jsou zaměstnáni ve směnném provozu. Nespavost, jedna z nejčastějších obtíží v důsledku práce na směny, by se měla řešit dodržováním pravidel spánkové hygieny a podporou spánku za pomoci látek přírodního původu. Naším tipem je Lunestil®, prémiový doplněk stravy pro kvalitní spánek a svěží ranní probuzení. Nejen pro ty, kteří trpí nespavostí, ale také pro ty, kteří chtějí změnit kvalitu svého spánku a opravdu dobře spát. V případě dlouhodobé nespavosti svůj stav konzultujte s lékařem, který doporučí vhodný léčebný postup.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

"Myslela jsem si, že doplňky stravy mi nepomůžou k tomu, abych lépe spala. Po užíváni doplňku stravy Lunestil, jsem spala lépe, a navíc jsem se ani moc nebudila. Vždy mi dělalo problém usnout, koukala jsem do stropu, zatímco teď jsem se i lépe cítila a nekoukala celé hodiny do stropu." Aneta

"Po 8 dnech užívání jsem se cítila lépe, odpočatá, soustředěná, a hlavně více vyspaná než za poslední rok. Mé energie a úsměvu si všimlo i okolí, což mě potěšilo. Dcera mi řekla - maminko jsi happy! A to je největší PLUS Lunestilu!" Helena  

"Nevěřila jsem tomu, ale tento doplněk stravy mě příjemně překvapil. Nejenom, že kapsle samy o sobě už dobře vypadají, ale mají i skvělé účinky a přírodní složení. Po užití kapsle Lunestil jsem měla klidný spánek, cítím se odpočatá a v psychické pohodě. Hlavně po probuzení jsem plná energie, což byl můj největší kámen úrazu. I přítel, který měl problém se spánkem, si kapsle chválí." Ilona  

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

 

Zdroje:

*https://publications.iarc.fr/593

https://www.iarc.who.int/