Vliv Měsíce na zdraví

  • 19.05.2023

Věříte v magickou moc Měsíce? Jeho vliv na kvalitu spánku již některé studie potvrdily, vliv na zdraví nebyl dosud vědecky prokázán. Lidové mýty však Měsíc, a to především úplněk, spojují nejen se zdravím fyzickým, ale také s naší náladou, plodností, porodností, a dokonce i s počtem sebevražd. Jak se k této problematice staví věda?  

 

Fáze Měsíce a zdraví

Existuje řada přesvědčení, že naše psychická i fyzická kondice je ovlivňována fázemi Měsíce.  Podle mnohých tak za zvýšenou emocionální nestabilitu a změny nálad může úplněk. Podle pověr úplněk může přispívat např. ke zvýšení agresivity, napětí, podrážděnosti a úzkosti, nicméně podle odborníků jsou podobné psychické změny spojeny spíše s psychologickým efektem víry a sociálním vlivem okolí. Pokud tedy věříme, že díky úplňku budeme podráždění, zvýšenou míru nervozity můžeme zaznamenat. Roli však hraje i to, jak a zda vůbec, vliv Měsíce na zdraví vnímají naši blízcí, jejichž názor nás ovlivňuje. Vědecky není podložen ani tzv. lunární efekt Měsíce, podle kterého se menstruační cyklus může synchronizovat s fázemi Měsíce. Podle pověr se úplňková noc vyznačuje i vyšší plodností a porodností. Zajímavostí pro páry toužící po dítěti pak může být, že dítě počaté za úplňku bude zcela jistě chlapec. Věda ale hovoří jasně. Vliv Měsíce na plodnost, porodnost a samotné pohlaví plodu nebyl nikdy potvrzen a synchronizace menstruačního cyklu je podle odborníků čistě náhodná. Pověry také považují úplněk za rizikovější ve vztahu k různým operačním výkonům a následnému hojení ran, ale ani zde nebyla vědou žádná spojitost nalezena. Jinak to však vidí tradiční čínská medicína, která ve své filozofii z vlivu přírody, a tedy i Měsíce, na lidské zdraví   vychází.

 

Lunární fáze a tradiční čínská medicína

Lunární fáze Měsíce mají význam spíše z astronomického hlediska, ale podle pověr a tradic se mohou vztahovat i na různé aspekty života, zejména ke zdraví. V tradiční čínské medicíně (TCM) je věnována pozornost vlivu lunárních fázích na jednotlivé orgány a tělesné systémy. TCM věří, že každý orgán je spojen s určitou fází luny a podle toho by se o něj mělo pečovat, a to zejména prostřednictvím bylin, masáží, akupunktury a jógových cvičení. Nový Měsíc je spojován s ledvinami, hormonální rovnováhou a reprodukcí. V tomto období je vhodné dopřát organismu detoxikaci a odpočinek. První čtvrť Měsíce se vztahuje k srdci, které je považováno za centrum celého těla. Péče by v tomto období měla být zaměřena nejen na podporu funkce vnitřních orgánů, ale také na podporu duševního zdraví. Vhodnými aktivitami je meditace a tělesné cvičení. Úplněk je spojen s játry, nejdůležitějším detoxikačním orgánem, a proto je ideální čas na půst. V období úplňku bychom podle tradiční čínské medicíny měli dbát také na duševní rovnováhu. Poslední fáze Měsíce patří plícím, imunitnímu systému a tělesné energií. Jde o čas ideální na sportovní a jiné aktivity, díky dostatku energie, který díky vlivu Měsíce tělo podle TCM může mít.  

 

Jak to vidí věda?

Vliv lunárních fází na zdraví vychází z filozofie tradiční čínské medicíny, ale vědecké studie neprokázaly žádnou přímou souvislost. Ti, kteří dávají Měsíc do souvislosti se zdravím, často odkazují na přírodní zákonitosti, např. poukazují na příliv a odliv, které vznikají díky gravitační síle Měsíce. Vzhledem k tomu, že lidské tělo je tvořeno cca 75 % vody, měl by Měsíc mít vliv také na organismus, a tedy i na zdraví. Žádné vědecké důkazy souvislost mezi zdravím a fázemi měsíce nepotvrzují a uvádí, že Měsíc je vesmírné těleso, které nemá na lidské zdraví žádný vliv. V jedné oblasti lidského zdraví je ale vliv Měsíce patrný, a tou je spánek.

 

Úplněk a nespavost

Nespavostí během úplňku se vědci zabývají dlouho, bohužel stále bez konkrétní odpovědi.  Provedené studie ale již potvrdily, že úplněk může spánek do značné míry ovlivňovat. Studie vědců z univerzity v Göteborgu z roku 2014 uvádí, že během úplňku může být náš mozek citlivější na okolní podněty, tedy i na měsíční svit, což může způsobovat nejen problémy s usínání, ale také časté noční probouzení. Výzkum, kterého se účastnilo 47 osob tehdy zjistil, že v době úplňku může být náš spánek v průměru o 20 minut kratší a méně kvalitní. Vzhledem k tomu, že nejen spánek, ale také citlivost je vysoce individuální záležitostí, neplatí tento fakt u každého. Zatímco někdo trpí nespavostí, jiný úplněk vůbec nezaznamená. Podle vědců za nespavost během úplňku může být zodpovědná zvýšená intenzita měsíčního svitu, který je oproti jiným nocím výraznější. Světlo, a to nejen měsíční, ale i tzv. modré světlo z telefonů a jiných chytrých zařízení, může snižovat produkci spánkového hormonu melatoninu. Hladina melatoninu se zvyšuje večer a signalizuje organismu, že nastal čas na spánek. Úplněk tak může u více senzitivních jedinců vzbuzovat obtíže se spánkem, protože hladina melatoninu je nižší, a spánek může být o úplňku kratší a méně kvalitní.  

 

Podpořte zdravý a kvalitní spánek

Bez ohledu na to, zda věříte na vliv Měsíce a úplňku na Vaše zdraví, máme pro Vás tip, jak podpořit zdravý a kvalitní spánek, a to nejen během úplňku. Lunestil® je prémiový doplněk stravy ve formě unikátních duokapslí s inovativním mechanismem účinku pro zdravý a kvalitní spánek. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Objevte Lunestil® a spánek vašich snů.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

„Produkt, který mi konečně pomohl snadno usnout. Chutná po levanduli, navíc je to přírodní produkt. Jedna tabletka a do hodinky jsem spala. Navíc jsem se v noci ani neprobudila, ráno jsem byla vyspaná, měla jsem plno energie a mohla se věnovat dceři. Děkuji!“ Denisa

Tento doplněk stravy je za mě skvělý. Velmi mi pomáhá při usínání a po probuzení se cítím plná energie a skvěle připravena do nového dne. Mam psychicky náročnou práci a poslední dobou se mi hůř usínalo. Hodně na mě působí i úplněk. Takže jsem za tento doplněk stravy opravdu moc ráda. Mohu jedině doporučit. Mám díky němu odpočaté tělo i mysl.“ Andrea

Lunestil jsem si vybrala zejména proto, že se jedná o přírodní produkt. Byla jsem mile překvapena. Během noci jsem se neprobouzela každou hodinu a ráno jsem byla odpočatá a vyspaná do růžova :) Jen jsem užívala asi 2 hodiny před spaním. To mi vyhovovalo lépe.“ Ester

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

 

Zdroj: Michael Smith, Ilona Croy, Kerstin Persson Waye. Human sleep and cortical reactivity are influenced by lunar phase. Current Biology, 2014