Světelný smog škodí spánku i zdraví

  • 14.08.2023

Jedním z největších dopadů světelného znečištění na lidské zdraví je nespavost. Přibývající počet LED osvětlení narušuje lidský spánek, celkové zdraví, negativně ovlivňuje biorytmus všeho živého, a navíc je spojován se zbytečnou spotřebou energií. Nejen pro udržení zdraví a kvalitního spánku, ale také pro záchranu přírody, je důležité vědět, jakou roli má osvětlení a jeho barva pro vznik světelného smogu. Boj za kvalitní spánek, zdraví a záchranu přírody totiž začíná u každého konkrétního člověka.

 

 

Svítíme, i když nemusíme

Probouzíte se ráno ospalí, i když jste spali dostatečně dlouho? Podle odborníků to může být absencí přírodního světla, které nám dává signál, že je na čase vstávat. O přirozené světlo se sami připravujeme zatemňováním oken žaluziemi a závěsy, kterými se snažíme omezit rušivý vliv pouličního osvětlení na náš spánek. Člověk tak paradoxně platí za světlo, před kterým se zároveň chrání. Že se vám to zdá poněkud absurdní? Nedostatek tmy a nadměrné osvětlení ze svítidel veřejného osvětlení, z nasvícených budov a reklamních ploch, je sice problémem hlavně velkých měst, ale výrazně nasvícený kostelík lze běžně najít i v malých vesnicích se stovkou obyvatel. Chybou architektů, projektantů a dalších odborníků, kteří se na výběru veřejného osvětlení podílí, je pak často špatný výběr osvětlení. Podle odborníků na světelný smog se často lze setkat s nevhodným nasměrováním osvětlení nebo s použitím svítidel typu koule a válec, které zcela zbytečně ozařují noční oblohu, a to na kilometry daleko. Řešením by, kromě správně zvoleného typu osvětlení a vhodné instalace, bylo ztlumení a regulace doby svícení, a to především osvětlení architektonického. Mezi 1 a 4 hodinou ranní nebude příliš těch, kteří památky obdivují, a možná by v této době mnohem raději obdivovali krásu noční oblohy. Celkové vypnutí osvětlení ale není řešení. Důležité je přizpůsobit osvětlení oblasti, a to tak, aby byla bezpečná, ale zároveň aby se nesvítilo zbytečně.

 

 

Jak světlo ovlivňuje spánek?

Zdravý a kvalitní spánek se má odehrávat v naprosté tmě. Tak, jak spali lidé před milióny let. S ranním rozbřeskem vstávali, se západem slunce se ukládali ke spánku. Tímto jednoduchým pravidlem se lidé i příroda přirozeně řídili a vše fungovalo tak, jak mělo. Díky světelnému smogu však dochází ke stírání rozdílu mezi dnem a nocí, protože i v noci je vše, a to včetně oblohy, osvětlené. Biologický 24hodinový cirkadiánní rytmus, kterým se řídí vše živé, je narušen a dopady na lidské zdraví a přírodu jsou čím dál znatelnější. Snížená produkce spánkového hormonu melatoninu, a s ním stále častější nespavost je tak jen jedním z mnoha negativ, které jsou se světelným smogem spojeny. Bohužel i malé osvětlení může produkci melatoninu výrazně snížit a přirozený cirkadiánní rytmus rozhodit. Není proto divu, že nespavostí a dalšími poruchami spánku trpí až 20 % dospělé populace. 

 

 

Zásadní je barva osvětlení

Zatímco pro spoustu lidí je při výběru osvětlení rozhodující design a příkon, barvu světla řeší jen málokdo. A právě barva osvětlení je rozhodující. Největší vliv na člověka, ale také na živočichy, má modré světlo, které se díky své vlnové délce více rozptyluje v atmosféře. Možná namítnete, že bílé světlo, které je pro člověka přirozenější, modré zdroje postupně nahrazuje. Ano, ale problém je v tom, že i některé bílé zdroje vyzařují světlo v modrém spektru. Nejméně rizikové je světlo oranžové a červené, a proto odborníci doporučují vybírat světelné zdroje teplé bary, označované také jako „warm white“. Studené bílé barvě, označované jako „cool white“, která vyzařuje světlo i v modré oblasti spektra, je lépe se vyhnout. Zatímco člověk si může vybrat, jaká barva světla na něj bude svítit, příroda takovou možnost volby nemá. Pokud jste uprostřed noci slyšeli zpěv ptáků, jde o známku toho, že i jejich přirozený biorytmus je narušen.

 

 

 

Jak omezit dopady světelného smogu na zdraví?

Pro to, abychom omezili vliv světelného smogu, je důležitá osvěta. Pokud bychom chtěli začít u sebe, snažme se svítit v době, kdy je to opravdu nutné a vybírejme ty správné zdroje osvětlení. Podpořit spánek a celkové zdraví v době světelného znečištění můžeme prostřednictvím několika jednoduchých opatření.

  • Spát v co největší tmě.
  • Během noci zabránit pronikání světla z pouličního osvětlení do ložnice.
  • Před spaním nepoužívat mobil a práci na notebooku odložit na ráno.
  • Podpořit produkci melatoninu přírodní cestou a konzumovat potraviny s obsahem přírodního melatoninu (rajčata, třešně, jahody, hroznové víno, ovesné vločky, madle, goji). Produkci melatoninu může příznivě ovlivnit také šalvěj lékařská.
  • Dodržovat pravidla spánkové hygieny.
  • Podpořit spánek za pomoci látek přírodního původu prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. Naším tipem je prémiový doplněk stravy Lunestil, který podpoří spánek, a tím i vaše zdraví.

 

Lunestil® je prémiový doplněk stravy ve formě unikátních duokapslí s inovativním mechanismem účinku pro zdravý a kvalitní spánek. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Objevte Lunestil® a spánek vašich snů.

 

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

 

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

Již delší dobu mě trápí problémy se spánkem. Za noc se několikrát vzbudím a pak mám problém znovu usnout. Lunestil mi pomohl s rychlejším usínáním, ale hlavně v noci se budím už mnohem méně. Irena 

Lunestil výrazně zkrátil dobu usínání. Během užívání Lunestil jsem se ani jednou v noci neprobudila, což je u mě veliké zlepšení (u jiných přípravků a bez jsem byla v noci několikrát vzhůru). Ráno se probouzím vyspaná, odpočatá a hlavně mám energii. Zlepšuje i psychiku. Nejsem nervozní, prostě celkově odpočatá, jak fyzicky, tak psychicky. Lunestil určitě budu užívat i nadále. Jsem s ním maximálně spokojená, a dokonce jsem ho již přikoupila i manželovi, který měl velké problémy s usínáním a celkově se spánkem, a je také maximálně spokojený. Rozhodně Lunestil doporučuji. Olga

Po užití kapsle Lunestil jsem usnula lépe a rychleji. Po ránu jsem se cítila odpočatá. Duo kapsle vypadá originálně, balení je poutavé. Vítám přírodní složení a postupné uvolňování. Určitě všem doporučuji, spánek se mi výrazně zlepšil. Budu užívat dále." Veronika

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

 

Autor: Denisa Salvová

Zdroj: www.svetelneznecisteni.cz

Photo: Pixabay.com, Unsplash.com