Zimní spánek a vše, co o něm potřebujete vědět

  • 09.01.2024

Zimní spánek je stav hibernace některých zvířat, kterým překonávají nehostinné období zimy. Ačkoliv lidé se k zimnímu spánku neukládají, u mnohých lze jistou paralelu v podobě zvýšené únavy a vyšší potřeby spánku zaznamenat.  Některé studie proto doporučují přizpůsobit spánkový režim danému ročnímu období. Jaké faktory mohou ovlivňovat to, že se v zimě cítíme tak ospalí?  

 

 

Zimní versus letní spánek

Potřeba spánku je individuální a ovlivňuje ji celá řada faktorů jako je věk, fyzická aktivita během dne, zdravotní stav a také roční období. Člověk sice s příchodem zimy do zimního spánku neupadá, nicméně sezónní vlivy na délku a kvalitu spánku člověka jistý vliv mohou mít. Někteří lidé mohou v zimě pociťovat vyšší potřebu spánku, což může být dáno délkou dne a množstvím denního světla. V zimních měsících u mnohých dochází ke snížení tělesné aktivity a k pocitům nadměrné únavy, kterou řešíme tím, že jdeme dříve spát. Biologické hodiny spánku a bdění ovlivňuje denní světlo, kterého je v chladných měsících méně, což může také podporovat zvýšenou produkci spánkového hormonu melatoninu. Melatonin může být navíc produkován již v odpoledním čase, což může vést k ospalosti již v brzkých večerních hodinách. Spánek ovlivňují také teplotní podmínky. Zatímco v létě mohou vyšší teploty vést k obtížnějšímu usínání, nižší teploty jsou považovány za příznivější pro spánek. Nutno dodat, že na kvalitu a délku spánku má vliv také strava, která může být v chladných měsících těžší a kaloricky bohatší, což může vést k větší únavě organismu. Jeden z výzkumů* zaměřených na zimní spánek u člověka uvádí, že spánek v chladných měsících může mít u některých delší fázi REM (až o 30 minut), což může být považováno za jakousi obdobu hibernaci. Provedený výzkum také uvádí, že ti, kteří se výzkumu účastnili, v zimě spali o hodinu déle než v letních měsících. Odborníci proto doporučují přizpůsobit spánkový režim ročnímu období a pár minut spánku navíc si v zimě dopřát.

 

 

Zimní spánek u člověka? Podle španělských výzkumníků možný!

Možná vás překvapí, že španělský výzkum** analyzující vykopávky z naleziště Sima de los Huesos v severním Španělsku uvádí, že lidé v době ledové mohli zimu přečkávat ve stavu hibernace, tedy ve stavu zimního spánku. Kosterní pozůstatky nalezené v masovém hrobě, starém cca 430 tisíc let, by mohly podle badatelů naznačovat, že nedostatek potravy a extrémně chladné počasí mohli pravěcí lidé přežívat díky zimnímu spánku. Podle výzkumu došlo vždy na několik měsíců k zastavení růstu kostí, což nápadně připomíná stav kosterních pozůstatků hibernujících savců. Ačkoliv pro španělské výzkumníky jde o důkaz, že člověk je schopný hibernovat, podle jiných jde spíše o zajímavý námět k diskusi, protože k dispozici je jen velmi omezené množství důkazů a dalších výzkumů. 

 

Zajímavosti o zimním spánku, které Vás překvapí

Proces hibernace je fascinující biologický fenomén poskytující poznatky o schopnosti organismu adaptovat se na náročné životní podmínky, mezi které patří extrémní chlad a s ním spojený nedostatek potravy. Během zimního spánku je živočich skrytý ve svém úkrytu a minimalizuje výdej energie. Zpomalí se metabolismus, dojde ke snížení tělesné teploty, snížení srdeční frekvence a zpomalení dýchání. Nastává stav, kdy živočich nepotřebuje přijímat vůbec žádnou potravu. Před zimním spánkem je však nutné, aby došlo k vytvoření zásob tělesného tuku, ze kterého během hibernace zvíře čerpá. U některých zvířat však může dojít k tomu, že během zimního spánku opustí svoji skrýš, protáhnou si tělo, vyprázdní se a doplní energii potravou, mají-li k dispozici zásoby (např. ježek).

 

Věděli jste, že …

  • K hibernaci dochází nejčastěji u malých savců jako jsou ježci, veverky, křečci a netopýři? Za nejznámějšího zimního spáče je považován medvěd, jezevec a ježek. Vědci by ale namítli, že u medvěda jde o nepravý zimní spánek, protože tělesná teplota se snižuje jen minimálně a spotřeba kyslíku klesne přibližně o polovinu.
  • Hibernací mohou procházet také některé druhy plazů a obojživelníků.
  • Během zimního spánku se zvíře stočí do klubíčka a „ztvrdne“.
  • Během hibernace klesá tělesná teplota na mnohem nižší úroveň než v normálním stavu (u svišťů dokonce z 36 °C na 3 °C).
  • Během hibernace některá zvířata nemohou pohybovat svaly a reagovat na podněty z okolí.
  • Hibernace je nejpozoruhodnějším způsobem, jak přežít období zimy, a sice ji prospat.
  • Hibernační cyklus je řízen genetickými a hormonálními mechanismy. Zvířata mají genetický program, který jim říká, kdy a jak dlouho hibernovat. Např. plazi hibernují přibližně do konce dubna, na což upozorňuje také pranostika, která říká, že „na svatého Jiří vylézají hadi a štíři (24. dubna).

 

 

 

Zažijte spánek Vašich snů, a to nejen v zimě!

Trpíte nespavostí, častým nočním probouzením nebo jinými poruchami spánku, a závidíte zvířatům jejich zimní spánek, díky kterému budou na jaře plni energie? Pak vyzkoušejte Lunestil a zažijte spánek Vašich snů! Lunestil® je prémiový doplněk stravy ve formě unikátních duokapslí s inovativním mechanismem účinku pro zdravý a kvalitní spánek. Vnější kapsle obsahuje esenciální olej levandule lékařské, která se již po stovky let používá pro své uklidňující účinky. Vnitřní kapsle se zpožděným uvolňováním obsahuje výtažek z mučenky pletní a vitamin B6. Tyto látky se uvolňují do organismu až po usnutí, aby váš klidný a zdravý spánek pokračoval celou noc bez přerušení. Objevte doplněk stravy Lunestil® a spánek vašich snů.

 

Lunestil® je doplněk stravy. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

* https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1105233/full

** https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003552120300832

 

 

Doplněk stravy.
Doplněk stravy.

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

Přípravek na přírodní bázi? Levandule, mučenka a vitamín B6, naprosté super složení pro Váš dokonalý spánek. Konečně po dlouhé době jsem se vypsala překvapivě až do rána, žádné probuzení během noci. Ráno jsem se necítila vyčerpaná, tableta mi zaručila vzhledem ke svým účinkům delší hluboký spánek. Na přípravek se nevytváří návyk, ale jsem zvědavá až doberu platíčko, jak se mi spánek upravil." Jana 

„Již delší dobu mě trápí problémy se spánkem. Za noc se několikrát vzbudím a pak mám problém znovu usnout. Lunestil mi pomohl s rychlejším usínáním, ale hlavně v noci se budím už mnohem méně." Irena 

„Lunestil mě velmi zaujal svým přírodním složením, již jsem vyzkoušela podobné produkty, po kterých se sice dobře spalo, ale i tak jsem se budila. Po užití Lunestilu jsem velmi brzo usnula, a téměř vymizelo moje několikanásobné noční buzení a když už jsem se vzbudila, tak jsem zase rychle usnula. Ráno jsem se cítila odpočinutější. Určitě u něj zůstanu i nadále." Blanka

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

Zdroj: https://campbellmedicalclinic.com/

Autor: Denisa Salvová