Jak zvládnout změnu času?

  • 21.10.2023

Změny času mohou působit mnoho zdravotních obtíží, z nichž těmi nejčastějšími jsou problémy se spánkem. Ačkoliv jako náročnější je obvykle hodnocen přechod na letní čas, i přechod na zimní čas může být mnohými vnímán negativně. Máme pro vás několik tipů, díky kterým můžete nejen změnu času, ale také nespavost, lépe zvládnout.  

 

 

Připravte organismus na změnu

Organismus je vhodné na změnu času připravit. Několik dnů před změnou času se snažte postupně měnit svoji spánkovou rutinu. Vhodné je posouvat dobu, kdy chodíte obvykle spát a vstáváte, aby se organismus mohl novému času přizpůsobit. Během několika málo dnů si organismus přivykne a změna času pro něj nebude tak znatelná.

 

 

Dodržujte pravidelný spánkový režim

Pro zdravý a kvalitní spánek, a to nejen během období, kdy dochází ke změně času, je důležité dodržovat spánkový režim. Choďte spát a vstávejte v pravidelnou dobu, a to i o víkendech a v době dovolených. Pravidelný spánkový režim může pomoci vašemu organismu udržet vaše biologické hodiny v souladu s novým časem.

 

Světlo, tma a spánek

Klíčovou roli v udržení zdravého a kvalitního spánku hraje světlo a tma. Nejen člověk, ale vše živé, se řídí biologickým 24hodinovým cirkadiánním rytmem, k jehož narušení může dojít právě v období změny času. Následek narušení vnitřních biologických hodin se pak může v podobě nespavosti objevit zejména u osob trpících poruchami spánku, u seniorů a u senzitivních osob. Nejen tyto ohrožené skupiny, ale každý, kdo změnu času hůře zvládá, by se měl snažit během dne pobývat venku. Ve večerních hodinách, v době fyziologického útlumu organismu, by měl omezit vliv modrého světla a jiných zdrojů světelného smogu, které mohou mít negativní vliv nejen na délku usínání, ale také na kvalitu spánku.

 

 

 

Vyhněte se stimulantům

V pozdních odpoledních a večerních hodinách omezte, či se zcela vyhněte, kofeinovým a energetickým nápojům, jejichž nadměrná konzumace může spánek výrazně komplikovat. Málokdo ví, že největší stimulační efekt kofeinu se objeví půl hodiny po jeho konzumaci, ale až sedm hodin trvá, než účinek kofeinu klesne na polovinu a ještě déle, než zcela odezní. Pokud pijete kávu např. v šest hodin večer, účinek kofeinu je patrný ještě o půl dvanácté v noci, a proto není nic zvláštního na tom, že nemůžete v noci spát.

 

 

Fyzická aktivita ano, ale ne před spaním

Ačkoliv je pro zdravý a kvalitní spánek fyzická aktivita během dne velice důležitá, není vhodná těsně před ulehnutím. Nadměrná fyzická zátěž stimuluje organismus, což je před usnutím kontraproduktivní. Možná právě cvičení před spaním může být viníkem toho, že příliš dlouho usínáte a spánek je nekvalitní. Chodíte-li pravidelně cvičit ve večerních hodinách, udělejte si raději čas ráno, kdy fyzická aktivita probudí a nastartuje organismus do nového dne.

 

 

Relaxujte a meditujte

Relaxační a meditační techniky jsou staré jako lidstvo samo a v posledních letech získávají na oblibě. Relaxační a meditační techniky jako je např. jóga, hluboké dýchání, autogenní trénink či aromaterapie mohou pomoci zmírnit stres, snížit úzkost a napětí a pomoci lépe spát. Velmi oblíbenou technikou je „řízená vizualizace“ spočívající ve vytváření příjemných a uklidňujících vizuálních obrazů v mysli. Představovat si můžete cokoliv. Co např. šumění moře, letní déšť bubnující do okem, zpěv ptáků nebo vůni a zvuky lesa? Cítíte, jak odchází napětí a přichází klid a uvolnění? A to je přesně to, co před spánkem potřebujete.

 

 

Podpořte spánek přírodní cestou

Nejen v období, kdy se váš organismus potřebuje vypořádat se změnou času, ale také v období obtíží se spánkem, je vhodné podpořit spánek prostřednictvím doplňků stravy s obsahem aktivních látek přírodního původu. Inovativní duokapsle Lunestil založené na technologii zpožděného uvolňování podpoří váš zdravý a kvalitní spánek, a vy tak můžete opět lépe spát. Spánek lze podpořit také prostřednictvím čajů s obsahem bylin navozujících pocit klidu a relaxace. Mezi takové byliny patří např. levandule lékařská a mučenka pletní, které jsou obsaženy také v duokapslích Lunestil. Prémiový doplněk stravy Lunestil během listopadu 2023 v lékárně BENU můžete zakoupit se slevou 40 Kč! Akce platí pouze do 30.11. 2023 nebo do vyprodání zásob. 

 

 

Buďte trpěliví, úspěch se dostaví!

Pokud se snažíte zvládnout změnu času nebo podpořit svůj spánek a lépe spát, buďte trpěliví. Dopřejte tělu čas na přizpůsobení se novému času a novým spánkovým návykům.  Zdravý a kvalitní spánek obvykle nepřichází ze dne na den, ale změna vyžaduje většinou několik týdnů. Důležité je vydržet, protože dobře se vyspat je pocit, který nic nenahradí.

 

 

 

 

Jak hodnotí Lunestil® spotřebitelé?

Přípravek na přírodní bázi? Levandule, mučenka a vitamín B6, naprosté super složení pro Váš dokonalý spánek. Konečně po dlouhé době jsem se vypsala překvapivě až do rána, žádné probuzení během noci. Ráno jsem se necítila vyčerpaná, tableta mi zaručila vzhledem ke svým účinkům delší hluboký spánek. Na přípravek se nevytváří návyk, ale jsem zvědavá až doberu platíčko, jak se mi spánek upravil." Jana 

„Již delší dobu mě trápí problémy se spánkem. Za noc se několikrát vzbudím a pak mám problém znovu usnout. Lunestil mi pomohl s rychlejším usínáním, ale hlavně v noci se budím už mnohem méně." Irena 

Lunestil mě velmi zaujal svým přírodním složením, již jsem vyzkoušela podobné produkty, po kterých se sice dobře spalo, ale i tak jsem se budila. Po užití Lunestilu jsem velmi brzo usnula, a téměř vymizelo moje několikanásobné noční buzení a když už jsem se vzbudila, tak jsem zase rychle usnula. Ráno jsem se cítila odpočinutější. Určitě u něj zůstanu i nadále." Blanka

 

Recenze vznikly ve spolupráci s Ženy s.r.o. Spotřebitelé měli možnost produkty Lunestil® vyzkoušet a bezúplatně poskytli své hodnocení, včetně souhlasu s veřejnou publikací svých zkušeností na webu lunestil.cz. Testování proběhlo v období srpen až září 2022.


https://www.testuj.to/test/lunestil~1>
https://testovani.zenysro.cz/test/lunestil>

 

 

Získejte Lunestil zdarma!

Chcete získat Lunestil zcela zdarma a vyzkoušet jeho účinky na vlastní spánek? Sledujte nás na sociálních sítích Facebook a Instagram, kde každý měsíc o Lunestil a spánek snů soutěžíme.

Levandule lékařská a mučenka pletní přispívají k relaxaci a ke kvalitnímu, zdravému nočnímu spánku.

 

 

Zdroj: https://campbellmedicalclinic.com/

Autor: Denisa Salvová